В Киев говорят за трудностите при организирането на преговори Президентът

...
В Киев говорят за трудностите при организирането на преговори Президентът
Коментари Харесай

Останете на линия: защо Зеленски все още не се е обадил на Си Дзинпин?

В Киев приказват за компликациите при организирането на договаряния

Президентът на Украйна Владимир Зеленски желае, само че към този момент не може да се свърже по телефона с китайския президент Си Дзинпин, има компликации при организирането на договарянията. От кабинета на президента на Украйна споделят, че виновността е в неразбираемата позиция на Китай. На собствен ред китайското външно министерство избира да не разяснява възможни договаряния.

Какво се знае за договарянията сред Зеленски и Си

Разговорът сред украинския президент Владимир Зеленски и китайския президент Си Дзинпин не е анулиран, само че има компликации при организирането му.

„ Има въпрос, че Китай към момента не е намерил своето ново политическо място. Тоест желае ли той да се заеме с въпроса за уреждането сред Русия и Украйна или внимателно ще стои настрани. Доколкото разбирам, Китай към момента не е схванал това за себе си “, сподели Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на канцеларията на украинския президент.

Той добави, че самодейността за телефонни диалози идва от украинска страна.

„ Има проекти за диалог. Организационно това се прави от канцеларията на президента и министерството на външните работи – [ръководителя на канцеларията Андрий] Ермак и [ръководителя на украинското външно министерство Дмитрий] Кулеба “, сподели Подоляк.

По-рано вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук сподели за компликациите при организирането на договаряния. Според нея телефонният диалог към момента не е контрактуван, макар че политиците " има какво да си кажат ".

Парадоксът на обстановката е, че китайската страна не разяснява възможни договаряния. Китайското външно министерство оповестява, че няма какво да се каже по този въпрос.

„ По украинския проблем китайската страна поддържа контакти с всички [заинтересовани] страни “, сподели формалният представител на ведомството Мао Нин.

За първи път информация, че Зеленски и Си ще беседват, беше оповестена от The Wall Street Journal в средата на март, т.е. нямаше публични известия. В същото време Вашингтон упорства за водене на договаряния. Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан споделя, че Съединените щати, както обществено, по този начин и частно, в действителност изискват разговор от Пекин.

„ Призовахме президента Си Цзинпин да приказва с президента Владимир Зеленски, тъй като имаме вяра, че Китай и самият президент Си би трябвало да чуят директно украинската позиция, а освен съветската позиция “, сподели той.

Какво мисли Китай за СВО

Китай е главният търговски сътрудник на Украйна към този момент три следващи години - през 2019-2021 година През този интервал обаче породиха компликации. Най-големият скандал беше обвързван с опита на Пекин да купи завода за авиационни мотори Мотор Сич.

Киев в началото утвърди договорката, само че по-късно под натиска на американската администрация отхвърли. Зеленски наложи наказания против четири китайски компании и национализира Мотор Сич.

След началото на СВО обстановката се промени. Търговският оборот сред двете страни се срина, в края на 2022 година той понижа с 60% и възлиза на $7,6 милиарда В същото време Китай даде внимателна оценка на протичащото се. От една страна, Пекин се разгласи в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност, въпреки това, той прикани да се вземат поради опасенията за сигурността.

„ С петте поредни кръга на разширение на НАТО законните претенции на Русия за сигурност би трябвало да се одобряват съществено “, сподели китайският външен министър Ван И през февруари 2022 година Той също по този начин прикани за преустановяване на едностранните наказания, преустановяване на огъня и договаряния.

В същото време връзките сред Китай и Украйна мъчно се възприемат изолирано от общия геополитически подтекст. През годината връзките сред Китай и Съединените щати непрекъснато се влошаваха. Вашингтон наложи нови и нови наказания, а също по този начин умерено прекрачи алените линии по въпроса за Тайван.

Знаково в този смисъл беше визитата на острова на ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси през август 2022 година След пътуването Пекин стартира да организира повече учения с бойни стрелби в Тайванския проток.

През февруари тази година връзките се утежниха заради балон на КНР, който прелетя на американска територия. Във Вашингтон балонът беше свален, смятайки го за част от китайска шпионска стратегия.

В същото време връзките сред Китай и Русия се развиваха. В края на 2022 година комерсиалният оборот сред двете страни се е нараснал с 29% и е достигнал $190 милиарда Приблизително половината от разплащанията са осъществени от страните в национални валути.

Някои огромни китайски компании напуснаха Русия от боязън от вторични наказания, само че вносът продължи да пораства с помощта на съществуването на нови снабдители и медиатори. В доста връзки Китай се трансформира в съвсем безспорен експортьор на машини, съоръжение и материали.

В същото време Съединени американски щати изключително настояха Пекин да не доставя оръжие на Русия.

„ Китайският народ е рационален в задаването на въпроси. Защо, когато става дума за Украйна, Съединени американски щати приказват за ценене на суверенитета и териториалната целокупност, а когато става въпрос за Тайван и Китай, не помнят за това? Защо, от една страна, упорстват Китай да не доставя оръжия на Руската федерация, а самите те от дълго време продават оръжия на Тайван? " - сподели китайското външно министерство.

През февруари тази година Китай показа своя кротичък проект за разрешаване на украинската рецесия. В него Пекин още веднъж акцентира нуждата от ценене на суверенитета и териториалната целокупност и също по този начин прикани за занемаряване на „ манталитета на Студената война “ и съществено отношение към „ законните ползи на сигурността на всички страни “.

Ключовото за украинските управляващи беше, че китайският проект не слага въпроса за изтеглянето на съветските войски до границите от 1991 година Вместо това се предлага провеждането на директни договаряния сред Москва и Киев (т.е. без западни посредници).

Представители на Украйна и западни страни реагираха хладно на самодейността.

„ Струва ми се, че това не е кротичък проект, не е резолюция и не е декларация. Струва ми се, че Китай сподели своите мисли по този въпрос “, сподели Зеленски.

В Русия самодейността беше счетена за обещаваща.

„ Много от тези точки са в сходство с съветските подходи и могат да бъдат взети като основа за споразумяване, когато на Запад и в Киев са подготвени за това. Но до момента не сме следили такава подготвеност от тяхна страна “, сподели Владимир Путин.

Какво споделят специалистите

Анализаторите считат, че Зеленски и Си Дзинпин няма защо да си приказват.

- " Не виждам вероятности за такива договаряния. Киевските управляващи нямат субективизъм, не вземат независими решения. Ако би трябвало да се реши нещо за Украйна, тогава е належащо да се поддържа връзка с Вашингтон и неговите европейски съдружници ", отбелязва Андрей Кошкин, началник на катедрата по политология и социология на Руския стопански университет " Плеханов ".

" Единствено самият Зеленски има потребност от диалог със Зеленски – за негов персонален пиар. Съдържанието на този диалог ще бъде нулево ", съобщи той.

Политологът Дмитрий Родионов споделя, че самата тематика за договарянията сред Зеленски и Си се появи в западните медии с причина.

- " Всичко това са пиар войни сред Украйна и Запада. Или споделиха, че Си ще се обади на Зеленски, а след Москва ще отиде на обиколка в европейските страни “, отбелязва той.

- " Явно желаеха да нарушат осведомителния дневен ред, да понижат смисъла на руско-китайския разговор. Си умерено отлетя вкъщи от Москва. Зеленски може и да му се обажда, само че кабинетът на китайския водач очевидно дава негативен отговор ", прибавя специалистът.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР