В Карлово беше учредена национална асоциация на розопроизводителите. Основната ѝ

...
В Карлово беше учредена национална асоциация на розопроизводителите. Основната ѝ
Коментари Харесай

Учредиха асоциация на розопроизводителите

В Карлово беше учредена национална асоциация на розопроизводителите. Основната ѝ цел е да сплоти всички производители на розов цвят в страната и бранша да излезе от сивия бранш.

Карлово

Председателят на асоциацията уточни, че в нея могат да членуват както огромните, по този начин и по-малките розопроизводители.
Христо Николов - ръководител на Професионална асоциация на розопроизводителите: Идеята е да се обединим, да сме представители на същинските розопроизводители в България... това е най-важното, от там на нататък да работим с институциите, с цел да договорим правилно и заслужено субсидиране на сектора и би трябвало да бъдем посредник в връзките с преработвателите.
В момента най-големия проблем пред розопроизводителите е дефицитът с работната ръка. Те показаха, че доста от цвета остава необран, тъй като няма задоволително берачи.

Станимир Богданов - розопроизводител от Карлово: На това поле идват хора от Казанлъшко, защото там към момента тези дни стартират да берат, там просто закъсняват във времето...
Производителите показаха, че тази година има мощна заболеваемост от заболяването наслойка по розовите насаждения и това ще се понижи добивите с към 30%.
Станимир Богданов: Тази зима беше доста мека и в такива случаи е доста ползотворно да се вършат зимни пръскания. Такива средствата се дават на овощарите.
Пред страната розопроизводителите ще упорстват за финансово подкрепяне на биопроизводителите и за субсидиране на база създадена и осъществена продукция. Изкупната цена за кг розов цвят все още е 2.50 лв.. Очакванията са, че цената ще се задържи до края на акцията, защото добивите ще бъдат доста по-малки спрямо предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР