В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение“ - това

...
В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение“ - това
Коментари Харесай

Д-р Ташева: В кардиологията всяка минута е жизнено важна

„ В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение “ - това разяснява доктор Райна Ташева, кардиолог в МБАЛ „ Сити клиник - Свети Георги “ в Монтана, във връзка Световния ден на сърцето. Честването на тази дата има за цел да увеличи информираността на всички страни за заплахите от сърдечните заболявания, високата смъртност, до която водят и методите за предварителна защита.

 
„ Свикнали сме България да е на челните места в отрицателните ранглисти – ние сме измежду първите в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, само че може да се похвалим и с една позитивна статистика. Кардиологичното ни поделение в Монтана се гордее с извънредно невисок % смъртност при планови инвазивни процедури – по невисок от 0.15%. Смъртността от изострен миокарден инфаркт за интервала август 2017 – август 2018 година е 5.3% - сравнима със смъртността от това заболяване, оповестена в регистрите на други европейски страни 6.0 % – 6.5% “, сподели още доктор Райна Ташева.
 
На въпрос кое е най-важното в грижата за сърцето доктор Тaшева отговори: " Профилактика, уравновесено хранене, придвижване, позитивни страсти – за това би трябвало да се грижим всички. България има извънредно положителни експерти в областта на кардиологията – това се вижда и от цифрите. "

 
Исхемичната болест на сърцето (ИБС) и изключително острият миокарден инфаркт, са една от водещите аргументи за гибел и инвалидизация освен в България, само че и в целия свят. Между 50% и 75% от умрелите от сърдечно-съдови болести се дължат на ИБС, причиняваща се от атеросклерозата на коронарните съдове.
 
България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето. Особено значимо при острите форми на ИБС – миокардният инфаркт и нестабилната стенокардия, е бързият достъп до инвазивна кардиология и своевременното лекуване, защото всяка изгубена минута е загуба на миокард.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР