В Камарата на общините на британския парламент в момента е

...
В Камарата на общините на британския парламент в момента е
Коментари Харесай

В британския парламент изслушват Борис Джонсън за "Партигейт"

В Камарата на общините на английския парламент сега е в ход чуване на някогашния министър председател Борис Джонсън в Комисията по привилегиите и държанието на депутатите за определяне дали той съзнателно е подвел депутатите за „ Партигейт “.

Борис Джонсън се закле с Библията в ръка да споделя „ истината и единствено истината “. Във встъпителното си изказване някогашният примиер се извини още веднъж за това, което се е случило при неговото управлеине на " Даунинг стрийт ", само че добави: „ С ръка на сърцето мога да кажа, че не съм лъгал в Народното събрание “.

 Джонсън съобщи, че Комисията „ не е разкрила нищо, което да покаже, че той е бил предизвестен авансово, че събиранията на " Даунинг стрийт " 10 са противозаконни “. Той даже подлага на критика Комисията, че не е разгласила навреме доказателства, които твърди, че има и вследствие на които по-рано бе оповестила, че е склонна да одобри, че той е излъгал в Камарата на общините.

В момента Борис Джонсън дава отговор на въпросите на 7-те членове на Комисията по привилегиите и държанието на депутатите. Той изглеждаше очевидно нервиран от казаното му, че е „ показал неправилно личните си правила за обществено разграничаване “. Но това е единствено началото на един дълъг ден.

Предполага се, че разпитът надали ще завърши по-рано от 21 часа българско време.

Комисията се състои от четирима депутати от ръководещата Консервативна партия, двама от Лейбъристката партия и един от Штландската нацонална партия. Председател на Комисията е Хариет Харман от Лейбъристката партия.

Ако Комиисията реши, че Борис Джонсън е лъгал в Народното събрание, може да последва глоба. Тя би трябвало да бъде гласувана в Камарата на общините, като депутатите от Консервативната партия ще имат право на „ свободен избор “, т.е. „ избор по съвест “, без да им бъде оказван напън от страна на организационните секретари да следват партийната линия. Санкцията може да варира от документално опрощение до премахване от Народното събрание, а в случай че остраняването е по-дълго – до привикване на предварителни избори в изборния ройон на Борис Джонсън.

По обявата работи: Георги Даскалов БНР подкасти: Великите европейци Следващият ден
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР