В Калофер започва подготовка за кандидатстване по вписване в ЮНЕСКО

...
В Калофер започва подготовка за кандидатстване по вписване в ЮНЕСКО
Коментари Харесай

Калоферската дантела ще кандидатства за вписване в ЮНЕСКО

В Калофер стартира подготовка за кандидатстване по регистриране в ЮНЕСКО на занаята плетене на калоферска дантела като част от нeматериалното културно завещание. Началото беше сложено с откриването на креативен център, в който се съхранява златния фонд на калоферската дантела, заяви Българска национална телевизия.

Началото на плетенето на дантела в Калофер е сложено след края на Руско-турската война, като опит градът да оцелее стопански. През 1910 година в Калофер е намерено единственото в България Дантелено учебно заведение „ Трудолюбие ". По време на активността му тук са подготвени над 1800 дами и девойки. Създателка на учебното заведение е калоферката Донка Шипкова, а последователно занаятът се трансформирал в главно прехранване за локалните хора. Част от къщите в града са издигнати с пари от продажба на дантела, като плетивата се търгували в Русия, Турция и Западна Европа.

Д антелите плетени със совалки на цилиндър по това време се създават най-вече в Западна Европа и са известни като „ брюкселска дантела “. Калоферската дантела се развива точно въз основата на брюкселската, като особеното при изработването на нашата дантела е включването на детайли от природата ни – рози, лалета, слънчогледи, еделвайси, житни класове и животни греят върху нея, което я прави по този начин друга и ѝ придава типично български образ.

В годините от основаването на учебното заведение за дантела до Втората международна война дантеленото произвеждане носи обилни доходи за калоферки и способства за стопанското развиване на града. През 1935 година Дантеленото учебно заведение е закрито и на негово място е отворено Земеделско учебно заведение, където са били непокътнати единствено 2 паралелки, в които се е изучавало плетене. От този миг нататък изработването на дантелата се придвижва в домашни условия, като уменията за основаване и плетене на дантела се трансферират от майка на щерка и от баба на внучка.

В днешното учебно заведение „ Иванка Ботева “ има свободно избираем предмет – плетене на калоферска дантела. В читалището в Калофер пък са непокътнати и до ден сегашен достоверните дипломи от Дантеленото учебно заведение, в него е основан и златен фонд на калоферските дантели.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР