В желанието си да умилостиви България, която блокира началото на

...
В желанието си да умилостиви България, която блокира началото на
Коментари Харесай

От Сърбия: Македонците трябва да са благодарни на Югославия, но не и на България

 " В желанието си да умилостиви България, която блокира началото на договарянията на неговата страна с Европейския съюз, министър председателят на Северна Македония Зоран Заев сподели неща, които оставиха мнозина в Сърбия, както и в района, меко казано, в потрес “, написа най-тиражираният сръбски всекидневник Blic в материал, показан от Агенция " Фокус " без редакторска интервенция.

" Югославия беше тази, която раздели българи и македонци “, твърди Заев, а нашите историци споделят, че в случай че казусът е подобен, тогава Македония е решила проблемите си, би трябвало да отстрани държавността си и да се причисли към България.

С други думи, той брутално фалшифицира историята и обстоятелството, че в този момент нямаше да има македонци, в случай че не беше Югославия.

Това изказване не пристигна просто по този начин, тъй като е ясно, че става въпрос за политическо ухажване и че Заев се пробва да разбие твърдото сърце на България, която неотдавна наложи несъгласие на рамката на договарянията на Европейски Съюз със Северна Македония.

По този метод те блокираха началото на договарянията за присъединение сред Скопие и Брюксел, с обвинявания, че Северна Македония е нарушила съглашението от 2017 година, защото не признава общата им история и езикови прилики. Двете страни също се сблъскаха поради " правата “ върху героя от османската ера Гоце Делчев.

Опитвайки се да откри излаз от задънена улица, Заев реши като неприятен студент да обърне внимание на историята.

" България и Северна Македония нямат взаимна история, а обща и Гоце Делчев е бунтовник както за българи, по този начин и за македонци, който се е борил за свободна Македония и Одринско. Наследихме интервал, който не беше в интерес на нашето другарство. Югославия ни раздели. Ако не признаем историческите недостатъци, не можем да градим бъдещето “, сподели Заев и провокира лавина.

Това негово изказване не остана неусетно и изключително провокира неодобрение измежду тези, които научават и поясняват исторически обстоятелства и данни. Един от тях е историкът и член на Прогресивния клуб Чедомир Антич, който съобщи пред " Блиц “, че в това изказване е водеща политиката, а не историята.

" Независимост без нито един изстрел “

" Това не е изказване, учредено на историята, а на политически аргументи, в желанието да се оправдаят националистическите мечти на България, което пречи на Македония да следва пътя на консолидацията в Европейски Съюз. Ако казусът е подобен, тогава Македония е решила проблемите си, би трябвало да отстрани държавността си и да се причисли към България “, отбелязва иронично Антич.

Той добави, че Югославия предлага на Македония специфична народност, районна автономност, която те към този момент са получили с Вардарската бановина, а по-късно дава опция за основаване на национална република и самостоятелност без нито един изстрел.

" България в никакъв случай не е предложила нищо повече от статута на най-западната провинция на Царство България. Що се отнася до историческите обстоятелства, правилно е, че през Средновековието македонските славяни не са съумели да създадат своята страна, че са станали част от Българската империя рано, само че също по този начин е правилно, че след повече от 100 години те са били част от сръбското царство и империя. Истина е също по този начин, че през XIX век в Македония е имало доста повече славяни, които се усещат българи, в сравнение с сърби, само че също по този начин, че съвсем никой не се усеща като македонец. Това е изобретение от XX век “, отбелязва Антич.

Той пита: " Къде са македонците в региона към Благоевград? “

" Нямало е да има никакви македонци, в случай че българите не бяха нападнали Сърбия през 1912 г.  и в случай че бяха получили по-голямата част от Македония, а сърбите единствено севера и запада. Или биха били дотам, колкото измежду бошняците има зелени " Крайшници “. Така че, биха били доста малко от тях “, заключава Антич.

От другата страна на здравия разсъдък

Когато се сравнят всички исторически обстоятелства, изказването на Заев към този момент не е въпрос на политика или история, а въпрос на здрав разсъдък, отбелязва за " Блиц “ историкът Деян Ристич.

" Тези изказвания са най-вече от другата страна на здравия разсъдък, те отхвърлят исторически обстоятелства. Не става въпрос за релативизация, а за брутално подправяне на историята “, счита Ристич.

До края на Втората международна война, споделя той, България е била доста дейна на страната на нацистка Германия и фашистка Италия.

" Фактът, че това е една от страните, от чиято територия е осъществено нападението над Кралство Югославия на 6 април 1941 година, също свидетелства за тази " активност “. В същото време България окупира забележителна част от територията на Кралство Югославия, където прави всеобщи и систематични отмъщения против цивилни лица, за което свидетелстват многочислени изтезания “, споделя Ристич.

Той също по този начин декларира, че през Втората международна война не е имало македонска войска, а Народноосвободителната войска на Югославия, чиито членове са освободили цялата територия на страната, в това число региона на днешна Северна Македония.

" Следователно изказванието е освен безпричинно, само че и доста нездравословно, тъй като идва от притежател на висока държавна функционалност “, прави оценка Ристич.

Точно противоположното на това безконтролно изказване, счита Ристич, атмосферата на СРЮ дава опция и систематично поддържа одобряването на македонската национална еднаквост.

" Следователно днешните македонци, на първо място, би трябвало да са признателни на Югославия и никога на България, която от дълго време поставя старания, целящи да отхвърлят всичко македонско. От позиция на историческата просвета изказванието е в цялостно противоречие с историческите обстоятелства, а от човешка позиция е извънредно нездравословно и срамно “, заключава Ристич.

" Е, мой Зоране “

Политическият анализатор и някогашен народен представител Джордже Вукадинович споделя, че това изказване на Заев го е изненадало, само че също по този начин има вяра, че няма да има стремежи резултат. Той към този момент разяснява този поврат в историята в Туитър, с думите " Е, мой Зоране “.

" Без онази зла Югославия, която, както в този момент чуваме, ви " отдели “ от България, нямаше да има ( " Северна “) Македония, нито македонски народ, нито македонски език (със или без кавички) “, написа Вукадинович.

Той съобщи пред " Блиц ", че изказването на Заев е освен безсмислено в исторически проект, само че и политически нездравословно и че няма да има резултата, който търси Заев.

" Неговата политика се оказа в неловко състояние, откакто бяха изгубени изгодите от съглашението с Гърция, реализирано с мъчителни отстъпки. Това не беше оценено съответно от Брюксел и сътрудниците от Европейски Съюз, той получи единствено потупване по рамото. Той смени името на страната, отстрани табелата от автомагистралата и летището и по-късно дойде нов пестник под формата на изнудване на България. Сега, защото той погълна една жаба, която засягаше Гърция, той би трябвало да погълне друга, която се отнася до България, с цел да не се окаже, че е погълнал първата за нищо “, споделя Вукадинович.

Както той показва, " по време на черно-почернената Югославия и в нейните граници македонците получиха името си, езика и държавността си, а отвън границите на тази Югославия през днешния ден няма и помен от Македония “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР