В източната малайзийска провинция Саравакв северозападната част на остров Борнео

...
В източната малайзийска провинция Саравакв северозападната част на остров Борнео
Коментари Харесай

Ибани - хората с дългите къщи

В източната малайзийска провинция Саравакв северозападната част на остров Борнео е истински лабиринт от безкрайни реки, които проправят пътя си през гъстата мъглива джунгла. Тук живее народът ибани, който съставлява към 30% от популацията на страната, и се прехранва с лов, лов на риба и развъждане на ориз в гъстата джунгла. Саравак е известна и като „ Земята на калао “ – на името на величествената птица, за която ибаните имат вяра, че е вестоносец от света на духовете. Мнозинството ибани към този момент са християни, само че към момента практикуват обичайни ритуали, комбинация от анималистични и индуистко-будистки вярвания.
Дълги къщи
Ибаните живеят в дълги къщи, средоточия на обществения живот в Саравак. Повечето от тях са ситуирани по крайбрежията, заради което са издигнати на колове, с цел да не пострадат от наводненията. Цели общности живеят дружно под един покрив.
Селски живот
Дългите къщи се разделят на „ жилища “, а когато се образува ново семейство, постоянно към къщата се достроява друга сграда в края й. В някои дълги къщи има стотици стаи. По цялото продължение на едната им страна има дълъг балкон, към който всяка обособена стая има врата.
 Мяо - антична китайска просвета Мяо - антична китайска просвета
Наброяващ над 9 милиона души в Югозападен Китай, народът мяо има и над 2 милиона емигранти по целия свят. Неговото минало може да се прочие..
Дърворезба и тъкачество
Ибаните се учат да тъкат и дялат дървото от ранна възраст. Мъжете дялкат, а дамите тъкат, а най-даровитите не престават да го вършат през целия си живот и се радват на огромно почитание. Те имат вяра, че предметите, които основават, ги пазят от злите духове.
Бижута
Огромните обици и златните зъби демонстрират, че момичето произлиза от заможно семейство. Понякога в зъбите има инкрустирани скъпоценни камъни. Тежките обици издължават меката част на ухото.
Лов
 Енциклопедия показва разнообразието от култури по света Енциклопедия показва разнообразието от култури по света
Детската енциклопедия „ Народи и земи “ показва с увлекателни обстоятелства, фотоси, карти и текстове над 80 култури от целия свят. Т...
Ибаните ловуват и употребяват най-разнообразни типове горски животни, в това число птици, катерици, маймуни, гущери и елени от типа мунтжаки. Най-ценената плячка обаче е брадатата свиня. С тежестта си постоянно над 100 кг, тези животни обезпечават задоволително месо на цялата група за няколко дни. Само допреди 70 години ибаните са били популярни ловци на глави, активност, практикувана от множеството племена в района. Главите на пленниците са били знак на мощ, като се е считало, че носят благословия. Бившият обред към този момент е разгласен отвън закона.
Тръба за издухване
Традиционното ловно оръжие на ибаните е специфична тръба за издухване. Тя е по-лека и по-точна от огнестрелните оръжия, а стрелите й убиват безшумно, което разрешава на ловеца да пропусне с първия си удар. Стрелите са потопени в отрова, която се прави от дървесен сок и убива посредством задушаване. Дозата деликатно се сортира съгласно размерите на жертвата. За да може стреличката да бъде изстреляна бързо и тъкмо, би трябвало да се издиша мощно въздух от гърдите и стомаха, а освен от устата.
Дълги лодки
Ибаните пътуват по реките в дълги лодки. Те не са единствено за превоз, само че и за проява на дърворезбарските умения и заможността на притежателя. Красиво резбованите гребла се употребяват и при церемонии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР