В Израел военната служба е задължителна за всички: както за ...

В Израел военната служба е задължителна за всички: както за

30 месеца за мъжете, 24 - за жените: В Израел няма измъкване от казармата дори за шампионите

В Израел военната работа е наложителна за всички: както за дамите, по този начин и за мъжете. Всеки без изключение би трябвало да извърши дълга си към родината, в това число и спортистите.

Така жителите и непрекъснато пребиваващите в Израел стартират да бъдат викани на донаборни комисии от възраст 16 години и 4 месеца нататък. След това влизат в казармата.

Служба за всички

На работа в армията подлежат всички здрави мъже от 18 до 29 години и дами от 18 до 25. Всеки, който не е извършил задължението си в период, се преследва от закона и по преценка на военните управляващи отбива военната си работа на по-късен стадий.

Казармата за мъжете е 2,5 години, а за дамите - 2 години. Освобождават се дамите, които към този момент са сключили брак, както и такива с дълбоки религиозни убеждения. За тях е планувана различна работа - в лечебни заведения, образователни заведения, доброволчески организации и тъй наречените Мъжете пък могат да бъдат освободени от военна работа по здравословни аргументи.

След като завършат междинното си обучение, момчетата имат право първо да следват в университет, а по-късно да влязат в казармата. Но множеството първо отбиват военната си работа, а по-късно учат, така като висшистите служат 3 години, а не 2,5. В този срок страната заплаща заплата на военните, те употребяват годишен отпуск и им се поставят средства за сватбена гала, в случай че решат да сключат брак.

Спортистите

Службата в армията за хора, които посвещават живота си на професионалния спорт, на практика не се разграничава от тази на другите. Атлетите служат 2,5 или 2 години в взаимозависимост от пола.

Но все отново за тях има някои специфични облаги.

В Израел има три категории спортисти: дейни, водещи и изключителни. Последните, естествено, не са по никакъв начин доста. А разпоредбите и изискванията за работа за всяка от тези категории са ясно написани. Статутът се дефинира от спортна комисия въз основа на достиженията на донаборника. След определянето му всеки играч би трябвало да подаде документи в своята федерация до 8 месеца преди постъпването в казармата.

Основната разлика сред изискванията в армията за дейни и изявени спортисти е броят часове, които те би трябвало да прекарат във военната база на ден. Активните спортисти служат два цялостни дни в седмицата и още три дни по 6 часа. Водещите прекарват шест часа седмично в базата, а казармата би трябвало да се намира на не повече от 60 километра от подготвителната база, на която се приготвя спортистът.

Опитът на олимпийските шампиони

По-голямата част от израелските спортисти с наслаждение отбиват службата си и постоянно даже съумяват да завоюват медали, до момента в който към момента са в редиците на армията. Такъв е казусът на олимпийската шампионка по художествена гимнастика Лина Ашрам. На Световното състезание през 2018 година състезателката завоюва три медала, а 30 часа по-късно към този момент беше в свързочното си отделение.

Устроиха ѝ паметно посрещане след триумфа на шампионата на планетата - с цветя, овации и транспарант, на който бе изписано: " Поздравления за ефрейтор Лина Ашрам за достиженията ѝ на Световното състезание ".

" Вярвам, че всеки би трябвало да премине през армията - споделя шампионката пред israelhayom.com. - Тренирам интензивно, след което вземам участие в надпревари. В тези срокове съвсем не навестявам базата. А по-късно се връщам и внезапно виждам нови лица, нови бойци, които неотдавна са постъпили в поделението, и имам възприятието, че не съм била там от година. Това е много необичайно. "

През 2019 година спортистката отби военната си работа и влезе в университет. А нейната сънародничка Никол Зеликман пък постъпи във войската в навечерието на Олимпийските игри в Токио. Въпреки това тя съумя да премине наложителните три седмици преди " клетвата ", когато е неразрешено да се напуща базата, след което да се приготви и да взе участие на Игрите в японската столица.

Източник: webcafe.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg