В изпълнение на Закона за социалните услуги от 22.03.2021 г.

...
В изпълнение на Закона за социалните услуги от 22.03.2021 г.
Коментари Харесай

Община Мездра стартира предоставянето на социалната услуга „Асистентска подкрепа“ /снимки/

В осъществяване на Закона за обществените услуги от 22.03.2021 година Община Мездра започва даването на нова обществена услуга като делегирана от страната активност - „ Асистентска поддръжка “, оповестиха от локалната администрация.
Това е профилирана обществена услуга, която включва ежедневна почасова поддръжка в домашна среда, предоставяна на лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване, които нямат избрана по съответния ред степен на понижена продуктивност, както и на деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с избрана непозната помощ, които не употребяват асистентска поддръжка, помощ за обезпечаване на асистентска поддръжка или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на различен закон.
Услугата ще бъде предоставяна до края на годината на 88 консуматори от 30 лица, назначени на служба „ Социален помощник “. За задачата Община Мездра подписа трудови контракти с утвърдените претенденти за заемане на длъжността „ Социален помощник “ на 8-часов работен ден, като един „ Социален помощник “ ще дава поддръжка на 3-ма консуматори.
На базата на подадените заявки от потребителите, които дават отговор на условията за прилагане на „ Асистентска подкрепа”, разпределението на обществените асистенти по обитаеми места е следното: Моравица - 5-ма, Мездра - 4 ма, Лик - 3-ма, Боденец, Долна Кремена, Дърманци, Зверино и Очиндол - по 2-ма, Брусен, Горна Кремена, Лютидол, Ребърково, Руска Бела, Старо село, Типченица и Царевец - по 1.
Максималната дълготрайност за прилагане на обществената услуга „ Асистентска подкрепа” от един консуматор е до 4 часа на ден, всеки работен ден, съгласно направената самостоятелна оценка на потребностите. Чрез нея се обезпечава почасова поддръжка в домашна среда на потребителите от обществен помощник за самообслужване, придвижване и напредване, смяна и поддържане на позицията на тялото, осъществяване на ежедневни и домашен действия и връзка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР