В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на

...
В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на
Коментари Харесай

ВАП поиска от МОСВ незабавно да разбере защо в парк Рила е имало тежка строителна техника

В осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата по запазване на законността и отбрана на публичния интерес и на съображение чл.145 от Закона за правосъдната власт, Върховната административна прокуратура (ВАП) разпорежда на министъра на околната среда и водите (МОСВ) да извърши незабавна инспекция - каква е повода в Национален парк "Рила " да е имало тежка строителна техника.

Проверката е формирана по информация в медиите за видяни тежки строителни машини в региона на Седемте рилски езера в Национален парк "Рила ". Твърди се, че строителните действия, реализирани в региона на езерото „ Бъбрека “, са незаконосъобразни. По този мотив Оперативна програма – Кюстендил е упълномощила инспекция на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, за което Върховна административна прокуратура е осведомена.

Предвид изнесената в медиите информация, както и засегнатите публичните връзки, свързани с запазване на природата, националното и общочовешко благосъстояние и притежание, и като специфична форма на запазване, способстващи за развиването на културата и науката, и за благополучието на обществото, ВАП намира за належащо осъществяването на инспекция, която е от компетентността на Министерство на околната среда и водите. При нея следва да откри по документи и на място кое юридическо лице извършва дейностите по плана, както и кой е разпоредил в Природния парк да се реализира строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е направен, координиран и утвърден план за строително-ремонтните действия в парк "Рила ".

Екоминистърът ревизира плана на Рилските езера, дейностите са спрени

За подхванатите ограничения и резултатите от тях ВАП следва да бъде известена неотложно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР