В изпълнение на договора между „В/О Изотоп“ и Техническия университет

...
В изпълнение на договора между „В/О Изотоп“ и Техническия университет
Коментари Харесай

„Росатом“ достави в Германия голяма партида от изотопа германий–76 за международния научен проект LEGEND


В осъществяване на контракта сред „ В/О Изотоп “ и Техническия университет в Мюнхен, в Германия беше доставена огромна партида германий–76, създаден в град Зеленогорск от „ Електрохимически цех “ (ЕХЗ), който е част от горивната компания на „ Росатом “ - ТВЕЛ.

Изотопът е предопределен за взаимния интернационален теоретичен план LEGEND (Large Enriched Germanium Experiment for Neutrinoless ββ), който изследва свойствата на обикновената парченце неутрино. Учените считат, че регистрирането на безнеутринен двоен бета-разпад на атомното ядро ще се трансформира в значително изобретение в модерната физика и поредна значима стъпка към разбирането на главните свойства на материята.

LEGEND бе основан посредством обединяването на два огромни интернационалните научни плана – европейския GERDA и северноамериканския Majorana, които са изследвали безнeутринния двоен бета-разпад благодарение на детектори, направени от германий-76, създаден в ЕХЗ (в завода веществото е обогатено до нужната степен на изотопна непорочност в газови центрофуги). Към новия план се причисляват и други научни групи, занимаващи се с сходни опити и през днешния ден това съдействие включва повече от 50 научно-изследователски организации от целия свят, 30 от които са съветски.

Обединението на научните планове разрешава на учените да консолидират както резултатите от изследванията, по този начин и финансовите запаси. Специфично за този вид планове е нуждата от огромни количества изотопни артикули. Според учените, за задачите на LEGEND е допустимо да се употребяват повече от 1000 кг германий-76.

„ Повече от 10 години „ Росатом “ доставя постоянни изотопи за планове, изследващи свойствата на неутриното, като последният контракт бе извоюван в границите на интернационален конкурентен търг. „ Електрохимически цех “ съумява безупречно да извършва условията на нашия задграничен възложител. За доста къс период заводът създаде огромна партида от изотопни артикули с тегло над 20 кг “, означи генералният шеф на „ В/О Изотоп “ Рустам Рахматулин.

Благодарение на дългогодишното си присъединяване в планове за проучване на свойствата на неутриното, предприятията на „ Росатом “ освен усъвършенстваха производството на нужните изотопни артикули, само че и откриха решения на редица ексцентрични задания, свързани с износа. Разработени са комплицирани логистични схеми за доставките от Сибир до Европа. Междинното предпазване на продуктите е проведено в подземно вместилище в особено направен предпазен саркофаг, който защищава изотопите от галактическа радиация. В допълнение, експертите от ЕХЗ са основали специфичен транспортен резервоар, който извършва същите функционалности както и подземният саркофаг.

Освен германий-76 за LEGEND, „ Електрохимически цех “ създава молибден-100 за различен огромен план, който изследва свойствата на неутриното – AMORE (Южна Корея).

Горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ, е световен водач в производството на постоянни изотопи с 40% дял на международния пазар. Само „ Електрохимически цех “ в Зеленогорск създава 107 постоянни изотопа на 21 химични детайла. Предприятието развива и своите неповторими пълномощия в обогатяването на радиоактивни изотопи в газови центрофуги.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР