В изготвения от българското правителство Национален план за възстановяване и

...
В изготвения от българското правителство Национален план за възстановяване и
Коментари Харесай

Над 617 млн. лв. са заложени за енергийно обновяване на сгради, в т.ч. и за сектор Туризъм

В направения от българското държавно управление Национален проект за възобновяване и резистентност са планувани няколко съществени посоки, по които бранш " Туризъм " ще бъде подкрепят. Едно от тези посоки е финансиране за енергийно възобновяване на здания, в което са планувани 617.6 млн. лева, в това число в региона на производството, търговията, услугите, както и здания от бранш туризъм. Това оповестиха министрите на районното развиване и  благоустройството Виолета Комитова и на туризма Стела Балтова на среща с представители на туристическия бранш. Били са показани благоприятни условия за финансиране на планове в туристическия бранш със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност.

„ Министерството на на районното развиване и  благоустройството създаде 6 планови фиша, които са включени в Националния проект, само че с цел да се осъществят са нужни основни промени в няколко закона “, разгласи министър Комитова. Тя изясни, че за задачата незабавно се приготвят промени в пет закона – за етажната благосъстоятелност, за устройство на територията, за публичните поръчки, за пътищата, както и плана на Закон за ВиК.

България няма да получи парите от Националния проект, в случай че не направи тези промени. За да се употребява ресурсът, бизнесът би трябвало още занапред, допустимо най-бързо, да стартира да приготвя капиталови планове. „ Подготвяйте капиталови планове “, е апелирала министър Комитова, „ тъй като наблюденията ми като министър са, че пари има за доста неща, само че нямаме капиталови планове. Процесите на ръководство до този миг са били следните: даваме пари на някого и след това чакаме 6 години той да нарисува план на хартия “.

Националният проект за възобновяване и резистентност е инструмент, който ще подкрепи със средства да се възвърне туристическият бизнес в страната. Според министърът на туризма Стела Балтова в бранш " Туризъм " има доста места в Плана, по които ще бъде подкрепят. Като благоприятни условия за финансиране тя очерта осъществяването на планове по съставен елемент Нисковъглеродна стопанска система, Инвестиция 1: Енергийна успеваемост в сграден фонд.

По този съставен елемент са планувани средства за проучвателни действия за създаване на пилотен план за комбинирано произвеждане на топлота и електричество от геотермални източници. Туризмът е посочен и в Програмата за развиване на районите, като тук програмата поддържа инфраструктурни ограничения в редица услуги. Четвъртата опция за финансова поддръжка е по Програмата за икономическа промяна, по която обект на подкрепяне ще са дребни и междинни предприятия от всички браншове на стопанската система. 

Планът за възобновяване и резистентност е допустимо да бъде утвърден до края на 2021 година, е съобщила министър Стела Балтова. тъй че евентуалните бенефициенти би трябвало занапред да се приготвят.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Нина Стоименова е показала благоприятни условия за финансиране на хотелиерския и ресторантьорския отрасъл и по Проект „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на нежилищния сграден фонд “. Той е създаден от Министерство на регионалното развитие и е включен в Стълб 2 „ Зелена България “, съставен елемент Нисковъглеродна стопанска система в Националния проект за възобновяване и резистентност. Целите на плана са възстановяване на енергийните характерности на нежилищния сграден фонд; постигане на клас на енергопотребление „ А “ посредством използване на енергоспестяващи мерки; понижаване на разноските за енергопотребление; реализиране на 30% икономисване на първична сила за всеки обект и възстановяване на изискванията в пространствата за даване на услуги и за работа. Очаква се насоките за кандидатстване да бъдат оповестени през първото тримесечие на идната година. 

За първи път Програмата за развиване на районите през програмния интервал 2021 – 2027 година ще финансира и бизнеса. Заместник-министър Стоименова е обяснила, че микро, дребни, междинни и огромни предприятия към този момент са възможни бенефициенти на конкурентен асортимент и в районната стратегия. Тя обърна внимание на представителите на бизнеса, че част от разпоредбите и методите на финансиране в новата стратегия са разнообразни от предходния програмен интервал.

В срещата е имало представители на Българския туристически съюз, на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, на Българската асоциация на заведенията и на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР