В Истанбул земетресението не се усети, тук като районът е

...
В Истанбул земетресението не се усети, тук като районът е
Коментари Харесай

Паника: Първият трус в Турция задействал домино от земетресения

" В Истанбул земетресението не се усети, тук като регионът е надалеч - на 1500 километра. Всички локални медии са ориентирани натам. Разговарях с няколко сътрудници в региона. За страдание връзките са затруднени. Има спирания в диалозите с джиесемите. От тях разрбрах, че ситуацията е доста трагично и съществено. Има огромна нерешителност, доста разушения, нещастието е доста огромна ".

Това заяви кореспондентката Нахиде Дениз в ефира на bTV.   
-->
" Такава покруса не се е случвала от августовското земетресение през 1999 година. То бе 7.4 по Рихтер. Тогава починаха над 18 000 души ", напомни тя. 

" Сега над 10 окръга в югоизточен Анадол с близо 5 милиона население са съществено потърпевши. Силата на труса е била колкото 130 атомни бомби. Към момента се оповестява за 1480 жертви, само че цифрите ще се усилят. Над 8 000 са ранените. Разрушени са изцяло над 2 500 здания ", заяви още тя.

" Няколко села са сринати изцяло със земята. Летищата в Хатай, Кахраманмарах и Газиантеп са отвън строя. Пътищата са разрушени. Помощите се доставят единствено с военни самолети. Спасителните работи не престават, в тях вземат участие над 9 000 души. След на следващия ден живи хора е съвсем невероятно да бъдат открити. Ще бъде оповестено изключително състояние ", продължи Дениз. 

 

Според интернационалните правила земетресение над 7.4 се смята за пагубно и може да се разгласи изключително състояние, акцентира тя. 

" За отбелязване е, че до в този момент такова нещо не се е случвало в един ден - две земетресения с 12 часа разлика да ударят с съвсем идентична мощ, както стана. Първото земетресение бе към 04:00 часа с магнитуд 7.7 по Рихтер, 12 часа по-късно удари още едно земетресение със мощ 7.6 по Риохтер. И двете трусове са пагубни ", означи кореспондентката. 

" Според турските сеизмолози двете трусове са били самостоятелни, само че едното е повлияло на другото, подбутнало го е. По силата на доминото. Тоест е допустимо да се засилват и други разломи в страната ", разясни Дениз. 

Днешните трусове станаха по източно анадолския разлом. Има огромна суматоха, че е допустимо да се засилват и другите разломи, акцентира тя. 

" Сутринта към 4 часа е бил толкоз мощен, че една колежка, както ми описа, е паднала от леглото. Цялата нощ са прекарали на открито. Хиляди хора са на открито. Студено е, вали сняг, това още повече усилва трагичното състояние. Над 45 страни до в този момент са предложили помощи на Турция ", заяви още Дениз. 

Вълната от вторични трусове в прилежаща Турция не стопира, а земетресението е несъмнено като едно от най-големите за последните 100 години в този район. Това обявиха за bTV от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

„ Вторичните земетресения с магнитуд над 4 по Рихтер са над 100, като единствено до обяд те бяха 80. Знаете, че в 12:24 часа българско време стана второ доста мощно земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер, което сигурно е усложнило обстановката “, сподели доцент Петя Трифонова, зам.-директор на НИГГГ. 

Регионът е мощно сеизмичен – едни от най-големите разломи са ситуирани точно там. Източноанадолският разлом е в основата на двата мощни труса в Турция от през днешния ден.

„ Вторичните земетресения след толкоз мощно земетресение затихват в порядъка на месеци, даже до една година. Броят на земетресенията и техният магнитуд ще понижава, само че вторичните земетресения ще са доста “, сподели още доцент Петя Трифонова. 

Няма данни земетресението да е усетено на територията на България.

 Сила от над 130 атомни бомби блъснала Турция, резултатът на доминото може да срине цялата страна ВИДЕО
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР