В Истанбул днес се провежда най-големият митинг на опозиционната Републиканска

...
В Истанбул днес се провежда най-големият митинг на опозиционната Републиканска
Коментари Харесай

Опонентът на Ердоган с финална реч преди предсрочния вот за президент на Турция

В Истанбул през днешния ден се организира най-големият протест на опозиционната Републиканска национална партия в Турция. Ден преди предварителните президентски и парламентарни избори в южната ни съседка, президентът Реджеп Ердоган и претендентът на опозицията Мухарем Индже, е все по-вероятно да отидат на втори тур. Според прогнози, ръководещата Партия на справедливостта и развиването може да загуби болшинството си в Парламента. Вижте повече детайлности от специфичния делегат на Българска национална телевизия в Истанбул Александър Марков.

Точно в 13 ч на обяд се чака водачът на опозиционната партия в Турция Мухарем Индже да изнесе своята крайна тирада, след двумесечната предизборна акция, изпълнена с провокации и словесни престрелки с съперника му Ердоган.

От някогашен преподавател по физика, Индже съумя да се изидгне до съществена опозиционна фигура против авторитетния си съперник на политическата сцена и президент на Турция Реджеп Ердоган.

Предварителните изследвания сочат, че опозиционерът ще успее да събере 29% от доверието на гласоподавателите против 48% за противника му. Те обаче не са задоволителни с цел да може сегашния президент да завоюва победа на първи тур. Според специалисти, решаващи ще са 10% от гласовете на хората, които още не са решили кого да поддържат.
 Опозицията в Турция ще организира най-големия протест преди предварителните избори Опозицията в Турция ще организира най-големия протест преди предварителните избори
Най-големият опозиционен протест се чака да се организира през днешния ден в Истанбул. Републиканската национална партия и нейният кандидат-президент Мухарем Индже ще...

На предварителните президентски избори, които бяха свикани година и половина по-рано, вземат участие шестима претенденти, а осем партии ще се борят за доверието на електората на парламентарния избор, където основен фактор ще е прокюрдската партия.

На 25 юни в Турция пък ще се трансформира от парламентарна в президентската република, след новите законодателни промени, гласувани на противоречив референдум предходната година.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР