В Индия отбелязват празника Холи, познат още като празник на

...
В Индия отбелязват празника Холи, познат още като празник на
Коментари Харесай

В навечерието на астрономическата пролет: Индия почита цветовете

В Индия означават празника Холи, прочут още като празник на цветовете. Сведения за него датират от 4 век прочие Хр. Тогава се загатва за „ холикотсав “. През 7 век са открити писмени сведения за цветния празник.

Значението на Холи се трансформира през вековете. По-рано е представлявал обред, юридически от омъжените дами за щастието и благосъстоянието на техните фамилии и цялостната Луна. В момента той е придобил доста по-цветен тип.
По света с Натали Трифонова: Фестивалът на цветовете в Индия С него се отбелязва началото на пролетта
Чества се основно в Индия и Непал и отбелязва началото на пролетта и слагането на ново начало, един нов живот. Пада се постоянно на датата на последното пълнолуние от месец март.

На празничния ден хората се целят с течности и цветна пудра. Стартът на честванията стартира още в нощта преди цветните борби - хората палят огромни огньове навън и по този начин показват триумфирането на положителното над злото.

Цветовете на всяка пудра имат друго значение. Червеното отбелязва любовта и плодовитостта, жълтото е цветът на куркумата, синьото е цветът на господ Кришна,а зеленото символизира новото начало.

В днешно време се употребяват водни пигменти за основаването на цветните пудри вместо обичайните растителни цветове като да вземем за пример куркумата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР