В хотелиерството и ресторантьорството плащат зле, а най-високите доходи в

...
В хотелиерството и ресторантьорството плащат зле, а най-високите доходи в
Коментари Харесай

Ниска или висока заплата: от какво зависят доходите в Германия

В хотелиерството и ресторантьорството заплащат зле, а най-високите приходи в Германия са в обществения бранш, промишлеността и финансовото дело. От какво още зависят трудовите хонорари, споделя.

Работиш по през целия ден, а заплатата ти най-после: жалка работа. Такава е действителността за 18,7% от хората на цялостен работен ден в Германия, демонстрира, който е непосредствен до немските синдикати. За българските жители, които работят в Германия, данните са много отрезвяващи.

Според изследването, зле платени са тези хора, които при цялостна трудова претовареност получават по-малко от 2284 евро брутна месечна заплата. Такова възнаграждение е с над 1/3 по-ниско от междинния месечен приход за хора на трудов контракт и цялостен работен ден, които заплащат своите обществени осигуровки в Германия. Според формалната статистика, междинната брутна заплата в страната през 2020 година е била 3975 евро.

Vollzeitjob für wenig Geld: 19 % der Ganztagsbeschäftigten haben 2020 weniger als 2284 € brutto verdient. Besonders betroffen: Frauen + Ostdeutschland. Interaktive Karte + Daten nach Kreisen, Geschlecht und Branchen 1/2
— WSI Düsseldorf (@WSIInstitut)

Сегментът на ниско възнаграждение се свива

Многозначителен факт е, че избрани групи от трудещото се население в Германия са изключително наранени от по-лошо възнаграждение, въпреки че работят на цялостен работен ден. Става дума за дамите, за младежите, за чужденците без немско поданство и за тези, които нямат приключена професионална подготовка. Освен това в Източна Германия процентът на зле платените хора продължава да е по-висок, в сравнение с в Западна Европа.

Добрата вест е, че спада делът на хората, които получават ниски заплати в Германия. " През последните години сполучливо се свива сегментът на нископлатените хора ", споделя създателят на изследването Хелге Емлер. В Източна Германия този развой върви даже по-бързо.

Проучването установи, че над 25% от дамите и единствено към 15% от мъжете попадат в групата на нископлатените хора на цялостен работен ден в Германия. Но и измежду по-високите заплати разликата сред половете си споделя думата: съгласно формалната статистика, междинното брутно възнаграждение при мъжете за цялата страна възлиза на 4146 евро месечно, а при дамите - на 3578 евро.

Но значима роля за трудовото заплащане играе, несъмнено, и професионалната подготовка. Ако измежду висшистите едвам 5 на 100 получават ниски заплати, измежду хората с професионално обучение този % е над 17 на 100, а измежду тези, които нямат никаква подготовка, цели 40%.

Добрата заплата в Германия доста зависи от това къде живееш и работиш. В градовете и в гъстонаселените индустриални райони, където са съсредоточени огромни работодатели от сферата на индустрията, финансите, администрацията и научното знание, процентът на работещите с ниско заплащане е напълно дребен.
Огромни разлики

Особено забавни са данните за другите специалности. Там разликите в заплащането са великански. Прави усещане, че най-засегнати от неприятното възнаграждение са две категории работещи на цялостен работен ден: хората в хотелиерството и ресторантьорството и пренаетите или командировани служащи.

Впрочем, таман в тези две групи, където с ниско възнаграждение би трябвало да се помиряват към 68-69% от хората, попадат и доста български жители. Повече от половината заети в селското и в горското стопанство също получават ниски хонорари. Докато най-слабо наранени от неприятно възнаграждение са работещите в обществения бранш, във финансовото и застрахователно дело, в металургията и в електро-индустрията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР