В Холандия отмениха конкурс за карикатури на Мохамед заради смъртни

...
В Холандия отмениха конкурс за карикатури на Мохамед заради смъртни
Коментари Харесай

В Холандия отмениха конкурс за карикатури на Мохамед заради смъртни заплахи

В Холандия анулираха конкурс за карикатури на Мохамед поради смъртни закани
Холандският политик Герт Вилдерс, прочут с антиислямската си изразителност, разгласи, че анулира оповестения по-рано от самия него конкурс за карикатури на пророка Мохамед, предава Агенция Франс Прес.

Лидерът на холандската дясна Партия на свободата изясни решението си с получените смъртни закани от ядосани мюсюлмани.

Преди два дни локалната полиция задържа 26-годишен мъж по съмнения, че има намерение да извърши нападение срещи Вилдерс. Според прокуратурата в Хага той е възнамерявал да „ извърши ликвидиране и терористичен акт “.

Противоречивият холандски политик разгласи в четвъртък вечерта решението си да анулира състезанието, който стана обект на голям брой рецензии от политици, медии и елементарни жители, които считат, че това напълно излишно ще разгневи мюсюлманите. Особено остро реагираха и жителите на Пакистан, където има строги закони против опозоряване на исляма. В сряда от Министерството на външните работи на Холандия насочиха предизвестие към своите жители, които пътуват до Пакистан да бъдат извънредно деликатни и да заобикалят демонстрациите в Исламабад, Лахор и Карачи.

„ Взех решение да анулира състезанието, с цел да предотвратя риска хората да станат обект на принуждение от ислямисти. Не бих желал мюсюлманите да употребяват състезанието за карикатури като опрощение за осъществяване на принуждение “, съобщи Вилдерс.

Лидерът на Партията на свободата разгласи състезанието още през юни и по думите му до момента са постъпили повече от двеста карикатури.

Министър-председателят Марк Рюте се разграничи от самодейността на Вилдерс и разгласи, че съгласно става въпрос за провокация. Въпреки това обаче той акцентира, че поддържа свободата на словото в Холандия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР