В Грузия бе задържан турският гражданин Серкан Куртулуш, който преди

...
В Грузия бе задържан турският гражданин Серкан Куртулуш, който преди
Коментари Харесай

Възмездието е неизбежно! Арестуван е един главатарите на бандата, убила зверски руския пилот Олег Пешков в Сирия

В Грузия бе арестуван турският жител Серкан Куртулуш, който преди време беше обвинен в присъединяване в убийството на съветския водач Олег Пешков в Сирия през 2015 г, вестник " Хюриет ".

Както се знае, Куртулуш имаше основна роля в незаконна група, която се е намирала в западната част на Турция и е върлувала в най-големите градове на страната в това число Анкара, Истанбул и Измир.

Турската полиция извърши преди време огромна интервенция против бандата, вследствие на което бяха арестувани 49 души. Куртулуш съумя да избяга от полицейските чиновници и да се покрие в Грузия, след което Анкара изпрати искане до Интерпол.

На 29 юни, след приемане на заповед за арест от Интерпол, грузинската полиция е задържала Куртулуш в Тбилиси. Турската страна се е обърнала към Грузия с молба за екстрадиция на арестувания.

Куртулуш беше член на група от 18 души, които се явиха пред турския съд по обвинявания в убийството на Олег Пешков, водач на съветски аероплан, свален от турския изтребител F-16 на 24 ноември 2015 година Според турската страна това беше сторено, тъй като самолетът нарушил границата. Руските военни отхвърлят този факт.

Командирът на екипажа подполковник Олег Пешков бе погубен от терористите след офанзивата, а навигаторът капитан Константин Мурахтин беше избавен. При извършените интервенции за издирването на водачите бе свален и хеликоптер на съветските спецчасти, в резултат на което почина морският пехотинец Александър Познич.

Отговорността за убийството на съветския водач бе поето от деятеля на турската терористична организация " Сивите вълци " Алпарслан Челик. По-късно той отхвърли да признае виновността си. През май 2017 година турският съд осъди Челик на пет години затвор за нелегално владеене на оръжие.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР