В гръцката столица Атина започна митинг против Преспанското споразумение, което

...
В гръцката столица Атина започна митинг против Преспанското споразумение, което
Коментари Харесай

Над 100 000 души на митинг в Атина срещу промяната на името на Македония

В гръцката столица Атина стартира протест срещу Преспанското съглашение, което планува смяна на името на Република Македония, оповестява организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Демонстрантите скандират, че Преспанското съглашение е " изменничество " и развяват гръцки флагове и плакати, на които написа: " Македония е гръцка " и " Референдум в този момент ".

Сред протестиращите са последователи на крайнонационалистическата партия " Златна зора ", както и представители на Гръцката православна черква.

Полицейското наличие към митинга е засилено, оповестява кореспондентът на МИА.

Гръцкият вестник " Катимерини " оповестява за конфликти по време на демонстрацията. Протестиращи се пробваха да пробият полицейския кордон на стълбите пред постройката на Народното събрание и полицията употребява сълзотворен газ, с цел да ги отблъсне.

Присъствието на митинга към този момент не дава отговор на упованията на уредниците, които оповестиха, че множеството ще надвиши 600 000 души, отбелязва " Катимерини ".

Организаторите на митинга твърдяха, че 3000 рейса ще дойдат в Атина от Северна Гърция. Полицията заяви малко след 14,00 ч., че единствено към 300 рейса са пристигнали в столицата от северната част на страната и други 60 - от южната. Данните са от компанията, която събира магистралните такси.

Според информация на организация ТАСС от мястото на събитието, в митинга към този момент вземат участие над 100 000 души.

Протестиращи са влезнали в конфликти с полицията по време на митинга.

Демонстрантите са хвърляха камъни, димки, бомбички, багра и други предмети против служителите на реда, които дадоха отговор със сълзотворен газ. Някои протестиращи се пробваха да прескочат оградата и да се изкачат по стълбите пред постройката на Народното събрание, само че служителите на реда ги върнаха назад. Мъж, загърнат в гръцкото знаме, атакува полицията с дебела сопа, а други бяха увили флагове към дървени пръти, с които нападнаха чиновниците на реда.

Полицията заяви, че девет служители на реда са били ранени.

На демонстрацията приказва някогашният министър председател Андонис Самарас, който сподели: " ние протестираме за това, което знаем, че е вярно ".

Към множеството се обърнаха и представител на монашеската общественост в Света гора (Атон), както и на гръцката диаспора в Съединени американски щати, оповестява " Катимерини ".

Протестиращите пеят патриотични песни и развяват флагове. Те желаят министър председателят Алексис Ципрас да се откаже от ратификацията на Преспанското съглашение, което планува прилежащата страна да се споделя към този момент Република Северна Македония, а Гърция да спре да блокира присъединението й към НАТО и Европейски Съюз.

Социологическо изследване, оповестено през днешния ден от в. " Елефтерос типос ", демонстрира, че към 70 % от гърците са срещу Преспанското съглашение. Анкетата на социологическата компания ЕмЕрБи (MRB) демонстрира също, че болшинството гласоподаватели на ръководещата партия СИРИЗА са срещу съглашението. Според изследването единствено един от четирима гласоподаватели на СИРИЗА поддържа договорката, а 50 % от интервюираните гласоподаватели на СИРИЗА са срещу нея.

Очаква се Преспанското съглашение да бъде гласувано в гръцкия парламент идната седмица. За ратификацията му са нужни минимум 151 гласа. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР