В горещите августовски дни графикът със събития е толкова натоварен,

...
В горещите августовски дни графикът със събития е толкова натоварен,
Коментари Харесай

На 13 август очаквайте Панаир на солта, рожден ден на резерват Атанасовско езеро и Годишни награди на биоразнообразието и климата‘22

В горещите августовски дни графикът със събития е толкоз претрупан, че екипът на Българска фондация Биоразнообразие реши да събере на едно място и едновременно обичаните си празници – Панаира на солта и церемонията за Годишни награди на биоразнообразието и климата’22.

Панаирът на солта е събитие, което притегля интереса към морската сол и артикули, въодушевени от Атанасовско езеро. Тази година акцент ще бъде „ зелената сол “ – най-новият артикул от лагуната, за който можете да научите и да опитате, в случай че посетите щандовете на Панаира. От какво се създава, за какво е „ сол без сол “, по какъв начин по този начин е толкоз зелена – това са единствено част от въпросите, на които ще получите отговор на соленото събитие.

Ще има детски работилници, където основни настоящи лица ще бъдат пеликанът и фламингото. Ще има и специфична изненада, обвързвана с един от най-масовите типове птици, които живеят в езерото сега.

Пътуващата галерия Карикатури на тематика “Икономия на средствата ” от 25-то Габровско биенале, което се провежда от Дома на хумора и сатирата в Габрово, ще бъде открита в 17.00 часа и ще гостува на „ симБиотично “ до края на месеца.

На обичайния Базар на солта, с изключение на сол от езерото, шоколад с морска сол и козметика, ще гостуват и разнообразни актьори със своите вдъхновяващи творби – керамика, бижута, естествено багрен текстил, авторски картички. Само тук ще може да бъде открит сапунът с идея „ Пеликан “, въодушевен от Атанасовско езеро, който, като се изключи че е розов на цвят, има форма на „ бохор “ със сол.

Вече повече от 20 години Регионална ревизия по околна среда и води – Бургас и Българска фондация Биоразнообразие провеждат специфичен празник към 12 август, когато е излязла заповедта за оповестяването на резервата през 1980 година, и тази година няма да направи изключение, а уредниците са подготвили огромна торта за рожденика.

В 18.30 часа ще стартира церемонията на БФБ за връчването на Годишните награди за биоразнообразие и климат.

„ Както обещахме предходната година, през 2022 премиите ще бъдат раздадени през лятото и на морето, с цел да избегнем всички усложнения на закрито. Идеята ни е да се поздравим и позабавляваме поради всичко, което сме постигнали през отминалата Година на биоразнообразието, която отмерваме от 22 май 2021 до 22 май 2022. Неслучайно сме поканили две страхотни групи да зарадват гостите – бургаската “Прегърнат облак “, които ще свирят сред обособените категории, и група „ РЕВЮ “, които ще забият най-после. Не е инцидентно и мястото, което сме избрали – емблематичното Атанасовско езеро, което постоянно е служило като модел за симбиозата сред опазена природа и бизнес, обвързван с използването на естествени запаси, само че през днешния ден също е изправено пред не една и две закани “ – споделят уредниците от БФБ.

От БФБ се надяват, че ще съберат многочислена аудитория от другари на Атанасовско езеро и на българската природа, както и деятели и публицисти с дейна роля в запазване на биоразнообразието и битката с климатичните промени. Те ви чакат на 13.08.2022 година (събота), от 16:00 часа. Автентичното солничарско влакче ще вози гостите към симБиотично – единствено и само в този празничен ден.

БФБ провежда Панаира на солта в границите на своя LIFE план „ Лагуната на живота “, реализиран взаимно с Черноморски солници АД, Българско дружество за защита на птиците и Заедно 2011. Повече на
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР