В голямата зала на община Велико Търново във вчерашния ден

...
В голямата зала на община Велико Търново във вчерашния ден
Коментари Харесай

Във Велико Търново обсъдиха публично изпълнението на Бюджет 2018

В огромната зала на община Велико Търново във вчерашния ден се организира обществено разискване на осъществяването на бюджет 2018 в размер на над 76,8 милиона лв..
На събитието участваха заместник-кметът по " Финанси " Снежана Данева-Иванова, заместник-кметът по " Строителство и устройство на територията " проф. Георги Камарашев, шефът на дирекция " Бюджет и финанси " Мариян Маринов и ръководителят на общинския съвет Венцислав Спирдонов.
В залата бяха и чиновниците на общинската администрация Даниела Данчева - основен счетоводител, Мариела Цонева - шеф на дирекция " Проекти и стратегии ", инж. Динко Кечев - шеф на дирекция " Строителство и устройство на територията " и Христо Павлов - основен специалист в звеното за " Връзки с обществеността и протокол ", както и общинската съветничка Цветанка Недева.

Кратка информация по доклада за осъществяването на общинския бюджет за предходната календарна година беше показана от виновният заместник-кмет. Г-жа Данева-Иванова осведоми за рамката на бюджета в размер на 76 805 520 лв., от които 35 512 773 са били за локални и дофинансирани държавни действия. Тя уточни, че вследствие на подхванатите ограничения към 31.12. 2018 година, просрочените отговорности на общината са намалели с 93 587 лв. по отношение на тези към 31.12. 2017 година, а просрочените вземания са намалели с 52824 лв. или те са в безспорна сума 311 205 лв..
От обществения разбор за осъществяването на приходите, управлявани от дирекция „ Местни налози и такси “ към 31.12.2018 година излиза наяве, че са събрани локални налози и такси в размер на 19 883 985 лв.. Най-много са постъпилите средства от такса битови отпадъци– 6 341 600 лв. или е налице 104 % осъществяване по отношение на началния проект. От налога върху недвижимите парцели са събрани 5 317 838 лв. при 97 % осъществяване по отношение на проекта. От налога върху транспортните средства са събрани 3 994 703 лв. или осъществяването е 102 % по отношение на началния проект. Изпълнението на патентния налог е 301 401 лв., включително налог за таксиметров транспорт на пасажери в размер на 190 667 лв..
Отчетено беше и осъществяването на туристическия налог в размер на 191 666 лв. или 128 % по отношение на първичния проект. „ Тук ще отбележа, че ние положихме много старания да повишим събираемостта на този налог, като въведохме една стратегия за електронен продан на данни сред туристическите обекти и общината, като всички хотелиери я получиха гратис от наша страна, и към този момент към настощия миг имаме към 50 места за настаняване и хотели, които я употребяват, и ние с тях вършим електронен продан на данни и имаме покачване на събираемостта. “ – съобщи Снежана Данева-Иванова.
Според националният туристически указател, местата за настаняване в община Велико Търново са 294 на брой. Съгласно член 56, алинея 1 на Наредбата за установяване и администриране на локалните налози на територията на община Велико Търново, размерът на налога е избран в граници от 0,20 лева до 3,00 лева за всяка нощувка съгласно категорията на средствата за заслон, местата за настаняване и туристическите хижи. Тези данни демонстрират, че без значение от въведената стратегия за електронен продан на данни с пожелателен темперамент, нощувките не се регистрират действително, общинският надзор в тази тенденция е слаб и неефикасен, и събираемостта на туристическия налог остава доста ниска. Също по този начин, общината не разполага с стратегия по член 12 от Закона за туризма (в мощ от 26.03.2013 г.), на чиято основа да оползотворява събраните средства за мероприятия за туристическо развиване. Този факт в допълнение демотивира бизнеса, който не вижда евентуалните резултати и резултати за сектора от импортираните налози.
Госпожа Данева-Иванова изясни още, че през 2018 година общината е управлявала 11 планове с европейско финансиране на стойност над 30,4 милиона лв., от които личния запас е 941 хиляди лв..
Директорът на дирекция " Бюджет и финанси " Мариян Маринов показа елементи по доклада за 2018 година Със фотоси бяха онагледени някои благоустройствени и ремонтни действия по ВиК инфраструктурата, закупените нови коли и други.
Въпроси и отговори:
Въпрос: За кои общински действия е употребявано европейско финансиране и в какъв размер е то за всяка активност?
Мариян Маринов: Могат да бъдат извадени средствата по действия и ги има в тримесечните доклади, които внасяме в общинския съвет.
Въпрос: Отчетен беше много висок размер на средствата от европейски фондове – към 30 млн. лв.. Има ли финансови корекции и какъв е техния размер?
Мариян Маринов: В тримесечните доклади могат да се видят верифицираните и неверифицираните средства. По-рано през днешния ден пристигна решение, че промяна за 54 хиляди лв. е отпаднала.
Снежана Данева-Иванова: Сега не могат да се кажат съответни средства. Има финансови корекции, само че са в придвижване. Предприели сме политика на финансовата дирекция, че всичко се апелира.
Въпрос: Показахте закупени разнообразни коли. Има ли общината политика за закупуването на електрически автомобили като екологични транспортни средства и основаването на социална инфраструктура по отношение на тях?
Мариян Маринов: В градския превоз приказваме за електробус. Със средствата, с които разполагаме, не можем да си позволим закупуването на електрически автомобили.
Въпрос: Не прочетох в оповестените в интернет материали и не видях в изнесената информация, вложени ли са средства за сигурност и сигурност в зоната на Старото военно учебно заведение през 2018-та година?
Георги Камарашев: За Старото военно учебно заведение разноските не са доста, тъй като регионът е толкоз огромен, че в случай че би трябвало да бъде обезопасен целия, средствата ще бъдат извънредно доста. Средствата са за осведомителни табели, оградни ленти, трудности за влизане в старите корпуси и за попречване изсипването на отпадъци. Така, че на този стадий разноските са минимални.
Въпрос: Има ли осъществени публично-частни партньорства за усвояването на средствата?
Мариян Маринов: Публично-частно партньорство няма, то не се и разрешава по множеството стратегии.
Снежана Данева-Иванова: Имали сме такива по европейски планове и считаме, че не са добра процедура. От скромния опит на общината не избираме да се построяват публично-частни партньорства.
В Програмата за ръководство на община Велико Търново в мандат 2015 – 2019 година, призната с решение №136 от 25.02.2016 година на Великотърновския общински съвет е одобрено, че осъществяването на плануваните действия е постижимо посредством „ продължение на сполучливите практики за осъществяване на ефикасни и транспарантни форми на публично-частно партньорство “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР