В Германия заплащането на труда на болногледачите през тази година

...
В Германия заплащането на труда на болногледачите през тази година
Коментари Харесай

Колко получават болногледачите в Германия


В Германия заплащането на труда на болногледачите през тази година леко се е подобрило. Колко взимат приблизително на час? Ето настоящите данни:

Заплащането на труда на болногледачите в Германия се покачва, само че доста постепенно

Средната почасова ставка, която получават болногледачите и санитарите в здравните заведения с тарифни контракти, леко се е повишила през тази година – с 2,7 % до 20,37 евро на час.
Редакцията предлага
Това сочат данните на здравноосигурителната каса АОК, заяви RND. Това приблизително възнаграждение дефинира и минималната работна заплата в целия отрасъл, напомнят от изданието.

Между 17 и 23 евро на час

В момента междинната почасова ставка за помощния личен състав е 17,03 евро. Това е с 2,3 % повече, в сравнение с през 2021 година. Завършилите едногодишно професионално образование за санитари и болногледачи взимат приблизително по 19,05 евро на час (1,98% увеличение), а квалифицираните чиновници с минимум 3-годишно образование получават следно по 23,38 евро на час (ръст от 2,86 на сто).

Разлики на районен принцип

Сериозни разлики в заплащането има според от провинцията. Ако в Мекленбург-Предна Померания междинната ставка е под 19 евро, в Северен Рейн-Вестфалия тя е малко над 21 евро на час.

Всички здравни заведения, в които заплащането е обвързано с групов трудов контракт или е по смисъла на църковното трудово право, са длъжни до края на септември да афишират възнагражденията на своите чиновници. Въз основа на това на районен принцип се определя и минималното възнаграждение на този тип труд също и в лечебните заведения, които не работят с тарифни контракти. В противоположен случай те не могат да се разплащат със здравните каси.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР