В Германия тази година се очаква да бъдат доставени четири

...
В Германия тази година се очаква да бъдат доставени четири
Коментари Харесай

Професия куриер: смазващ труд за малко пари

В Германия тази година се чака да бъдат доставени четири милиарда колета. В дните преди Коледа те са по 21 милиона на ден. Браншът процъфтява - от доставката на пакети живеят пет огромни компании и хиляди дребни със стотици хиляди чиновници. От една страна това е опция за работа и за неквалифицираните фрагменти, само че от друга става дума за тежък физически труд - както за тези, които разпределят пакетите, по този начин и за тези, които ги доставят.

Патрик - един от доставчиците, който не желае да бъде показан с същинското си име, споделя: " Работата е тежка, някои пакети тежат 40 кг. Пакетите са доста, има доста стрес. Постоянно се качваме и слизаме по стълби - работим без отмора часове наред ". Пред Тагесшау разносвачът признава даже, че от време на време му се постанова да уринира в шише.

Във компанията на Патрик куриерите разнасят недоставените предния ден пакети наложително на идващия ден. Случва се и да поемат по още 30-40 колета от някой разболял се сътрудник. А пандемията в допълнение утежнява работата: " Тревожа се поради ковид. Понякога ми се постанова да снабдявам по 250 пакета дневно и се срещам с по към 200 клиенти. Това несъмнено е рисково, а имам жена и две деца ", споделя той.

Лоши условия на труд, ниско възнаграждение

На въпроса за какво не е напуснал, Патрик дава отговор, че се нуждае от тези пари. Освен това се притеснява да не би при напускането работодателят да му изиска обилни суми за повредени или изгубени пакети, както се е случвало с негови сътрудници. Но също и на него един път му се е наложило да заплати няколкостотин евро за повреден пакет с техника - тъй като доставчиците всекидневно подсигуряват за стоката, която разнасят.

В сходство с възприетите цени в огромните компании през днешния ден се заплащат доста по-високи заплати, в сравнение с да вземем за пример преди 10 години. Но в множеството случаи те са под междинната работна заплата за Германия, която възлиза на 2600 евро бруто. Много от водачите и куриерите взимат сред 12 и 17 евро на час, междинното месечно възнаграждение е сред 1900 и 2700 евро бруто. Начинаещите обаче получават доста по-малко, а има редица случаи, в които условията за минимално равнище на заплащането се заобикалят посредством подизпълнители.

Нужда от съществени промени

Преди година по самодейност на министъра на труда Хубертус Хайл бе признат закон с ограничения против измамите със обществените разноски в куриерските компании. Съгласно този закон, главните компании в сектора подсигуряват, че подизпълнителите фактически вършат наложителните обществени отчисления за своите чиновници.

При инспекции са открити нарушавания във всеки шести случай на трудови връзки в сектора. В тази връзка отрасловият министър твърди, че ще бъдат " наложени право и ред на трудовия пазар ". За задачата следва да бъде повишен броят на проверяващите, които единствено през септември са установили 25 нарушавания на закона за минималната работна заплата в сектора.

Призиви за още по-строги ограничения

Мартин Боселман от Федералния съюз на куриерите и експресната логистика приветства твърдия метод: " Готови сме, борим се дружно с министерството на труда за почтени условия на труд и против черните овце ". И въпреки увеличението на инспекциите да значи повече документи и повече бюрократични разноски, това е задоволително.

Синдикатите обаче упорстват и за още по-интензивен надзор против правонарушенията при компаниите за доставки на пакети. Зелените и Лявата партия в Бундестага се афишират за ежедневна отчетност на отработените часове, както и за въвеждане на лиценз за доставчиците. Предложението е при установени нарушавания на настоящото право за отбрана на служащите лицензът на компаниите да се лишава.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР