В Германия спорът между канцлерката и вътрешния министър по въпроса

...
В Германия спорът между канцлерката и вътрешния министър по въпроса
Коментари Харесай

Ултиматумът на Зеехофер


В Германия разногласието сред канцлерката и вътрешния министър по въпроса за бежанците прераства в огромна държавна рецесия.

Късно вечерта, на 13 юни, канцлерката Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер се пробваха да намерят взаимно задоволително решение на техния спор по една от точките в немската миграционна политика. Опитът се оказа безрезултатен. Конфликтът вътре в немското държавно управление става все по-остър.

Любопитното е, че Меркел и Зеехофер управляват две приятелски партии – Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, които са част от една обща консервативна коалиция. Освен консерваторите в немското държавно управление като по-малък сътрудник вземат участие и социалдемократите, които за момента следят протичащото се в профил.

[b]Каква е повода за различията сред канцлерката и вътрешния министър?[/b]

Спорът сред двамата избухна поради една от 63-те точки на „ генералния проект “ на Министерство на вътрешните работи за ограничение на бежанския и мигрантски поток в Германия. Зеехофер има намерение да подреди на немските гранични служители на реда изобщо да не пропущат през държавната граница бежанци, които са регистрирани към този момент в някоя друга от страните-членки на Европейския съюз. Това елементарно може да се откри. От всеки емигрант се взимат отпечатъци при регистрацията.

Чрез централната дактилоскопична картотека на Европейски Съюз може да се откри, в коя точно страна той за пръв път е влезнал на територията на Европейски Съюз и е желал леговище. Властите на тази страна би трябвало да се оправят със случая, както е съгласно Дъблинския правилник, акцентира Зеехофер.

Юристите във ведомството на федералния канцлер обаче знаят, че Дъблинският правилник планува редица изключения от това предписание. Така да вземем за пример, приоритет има събирането на фамилиите. Ако бежанецът е малолетен, с него също би трябвало да се занимават управляващите на страната, в която той в действителност се намира. Не се позволява разделянето на деца и родители, съпрузи, членове на еднополови брачни съюзи.

Освен това, бежанците имат право на самостоятелен метод. Това значи, че емигрант, дал пръстови отпечатъци в Гърция, само че обърнал се с молба за леговище към Германия, не може да получи отвод от Федералната република. Той би трябвало да бъде регистриран, настанен в общежитие, сит и други

[b]Меркел се надява на ЕС[/b]

Ангела Меркел е предложила компромис на министъра: да не се пропущат през границата тези мигранти, на които към този момент им е било отказано леговище в някоя друга страна от Европейски Съюз. Не е загадка, че доста бежанци, които са получили негативен отговор на своята молба, да вземем за пример в Италия, подхващат повторни опити – освен това много сполучливи – в някои други страни, в това число в Германия.

По всичко останало канцлерката счита, че би трябвало да се откри в съгласие решение на казуса в границите на целия Европейски Съюз или най-малко двустранни съглашения, осигуряващи правната база за това да не се позволяват в Германия бежанци и те да бъдат връщане назад в Гърция или Италия. Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер дава за образец съществуващото по този въпрос съглашение сред Франция и Италия, което разрешава на френските граничари да не позволяват през граница бежанци от прилежащите страни.

По думите на новия италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини единствено през тази година Франция не е пуснала на своя територия над 10 000 мигранти. Включително доста дами, деца и инвалиди. Такъв беше отговорът на италианския министър на френския укор, че Рим сякаш е постъпил „ цинично “ и „ Безотговорно “, като не е пуснал в италианско пристанище избавителния транспортен съд Aquarius с мигранти на борда.
 Ултиматумът на Зеехофер Ултиматумът на Зеехофер / БГНЕС
[b]Бежанците задълбочават разделянето в кабинета на Меркел[/b]

Така че съществуването на двустранни съглашения за реадмисията на мигранти, явно, не отстранява съществуващите сред сътрудниците в Европейски Съюз различия по този проблем. Тези разлики не бяха преодолени за три години, минали от избухналата миграционна рецесия, напомнят от ХСС. Представителите на тази партия не имат вяра, че ще бъде открито устройващо всички страни решение за реформирането на европейската система за предоставяне на леговище по време на идната среща на върха на Европейски Съюз на 28-29 юни. По тази причина Хорст Зеехофер не желае да чака. На 14 юни на изключително съвещание на ПГ на ХСС той даде ултиматум на канцлерката.

Ако до края на седмицата Ангела Меркел не отстъпи, то още в понеделник, 18 юни, Зеехофер ще се възползва от своите компетенции като вътрешен министър и ще издаде декрет, забраняващ влизането в Германия на бежанци без документи или регистрирани в някоя друга страна от Евросъюза. За това оповестяват участници в съвещанието.

[b]Вариантите пред Меркел[/b]

Какво ще направи в тази обстановка Меркел? Дали ще отстъпи пред Зеехофер? Тя, като началник на държавното управление, може да уволни вътрешния министър. Но тогава в символ на взаимност всички министри на ХСС ще го последват. Това би поставило завършек на формираното единствено преди три месеца немско държавно управление и ще бъде началото на подготовката на изключителни парламентарни избори. Заместник-председателят на опозиционната Свободна демократическа партия Волфганг Кубики към този момент съобщи, че „ няма различен път, с изключение на избори “, в случай че Меркел е изгубила поддръжката на консерваторите.

Вторият вид за Меркел е да изложи своята стратегия за справяне с миграционната рецесия и да изиска избор на доверие в Бундестага. Това и рискована игра ва банк. Ако загуби, ще би трябвало да си върви. Но канцлерката има нелоши шансове да получи поддръжка от множеството депутати, даже в случай че част от консерваторите гласоподават против нейната политика.

За запазването на Меркел като канцлер, за да се избегнат нови избори, ще гласоподават доста „ зелени “, които считат, че това е по-малкото от две несгоди. Новите избори ще доведат до по-нататъшно увеличаване на десницата от „ Алтернатива за Германия “ и ще покачат нейната роля в Бундестага.

При всички положения подобен вид няма да се хареса на ХСС и те ще изоставен кабинета. Но тогава Ангела Меркел ще има опцията да преформатира своя кабинет, замествайки освободилите се министерски постове със зелени политици. /БГНЕС

------------------------------------------

Никита Жолквер, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР