В Германия живеят над 1,4 милиона турци. Мнозина от тях

...
В Германия живеят над 1,4 милиона турци. Мнозина от тях
Коментари Харесай

Ердоган по-обичан в Германия, отколкото в Турция

В Германия живеят над 1,4 милиона турци. Мнозина от тях са запазили турското си поданство и интензивно вземат участие на изборите.

В навечерието на изключителните предварителни и парламентарни избори в Турция, които са планувани за 24 юни, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ още веднъж се обърнаха за поддръжка към гласоподавателите, живеещи на територията на Германия. Предизборната пропаганда на турските политици във Федерална Република Германия е неразрешена от повече от година, само че това не им пречи да водят дейна пропагандна акция от чужбина. „ Тази възбрана единствено ще втвърди нашите последователи. Голямото болшинство от турците, живеещи в чужбина, ще ни поддържа “, счита турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Изказването на министъра е основателно. В Германия сега живеят към 1,45 милиона турци, доста от които са запазили своите турски паспорти. Вероятността, че болшинството от тях ще гласоподава за Ердоган, е много огромна. Преди година на референдума за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република, предлагането на Ердоган беше подкрепено от две трети от турските гласоподаватели, живеещи в Германия.

В Германия поддръжката за Ердоган е по-голяма, в сравнение с в самата Турция

Изборите в Турция ще се проведат на 24 юни. Турските гласоподаватели в Германия би трябвало да гласоподават по-рано – от 7 до 19 юни. Първоначално изборите бяха планувани за 2019 година, само че през април Ердоган разгласи, че те се изместват. Според оценката на специалистите, една от аргументите за тази стъпка – внезапната обезценка на турската лира, което може да провокира утежняване на икономическата обстановка в страната и надлежно намаляване на поддръжката за ПСР. Друга причина е укрепването на редиците на опозицията, по-конкретно, появяването на нова опозиционна мощ - „ Добра партия “, която бързо набира престиж. За ръководещите е значимо да проведат изборите, до момента в който избиралите към момента са на страната на ПСР.

Турските гласоподаватели, живеещи в Германия, съставляват към 2% от целия електорат. Техните гласове са доста значими, счита социологът Мурат Гезиджи. Особено в изискванията, когато за избирането на президент ще се наложи провеждането на втори тур. Тази група гласоподаватели показва по-висока поддръжка за Ердоган, в сравнение с жителите, живеещи в самата Турция. На референдума през 2017 година в поддръжка на препоръчаната от Ердоган конституционна промяна гласоподаваха 63% от немските турци и едвам 51,4% в самата Турция.

Германските турци обичат Ердоган, само че отдалече

Социолозите се пробват да схванат феномена на дейната поддръжка от задграничните гласоподаватели за турския водач. Гюлей Къзълочак от Института за проучване на Турция в Есен изяснява това с обстоятелството, че болшинството от турските мигранти са родом от селските региони. Те са мощно религиозни, поддържат обичайните полезности, които изповядва и пази партията на Ердоган.

Младото потомство турци не се усеща изцяло като вкъщи си в Германия. Неговата поддръжка за ПСР може да се преглежда като самобитен митинг. Германските турци обичат своята „ остаряла татковина “ отдалеко. Тези от тях, които се завръщат вкъщи, вършат това, когато излязат на пенсия. С немската си пенсия те си обезпечават положителни старини в Турция.

Друга причина, заради която турците в Германия гласоподават за Ердоган, може би е страхът. Депутатът от Лявата партия в Бундестага Гьокай Акбулут счита, че живеещите във Федерална Република Германия турци са подложени на масиран напън. „ Мнозина от тях се боят намерено да заявят своята политическа позиция, защото се опасяват, че по този метод ще основат проблеми на роднините си в Турция “, уточни Акбулут в изявление за " Дойче Веле ". Освен това, турските управляващи интензивно събират информация за опозиционерите в Германия, което също оказва влияние на позицията на гласоподавателите.

Въпреки това надалеч не всички немски турци са последователи на Ердоган. На парламентарните избори през 2014 година 17% от тях поддържаха прокюрдската Партия на демократичните нации и 13% - най-голямата опозиционна мощ в страната Народно-републиканската партия /НРП/. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР