В геополитиката от 70-те години сеизмичното решение на Съединените щати

...
В геополитиката от 70-те години сеизмичното решение на Съединените щати
Коментари Харесай

WP: САЩ трябва да се пазят от оста Пекин-Москва

В геополитиката от 70-те години сеизмичното решение на Съединените щати да възстановяват връзките с комунистически Китай и да отстранен възбраната за продажба на чувствителни военни технологии на Пекин беше известно като " разиграване на китайската карта “, с цел да се попречи на Съветския съюз. С високопоставеното тридневно посещаване на президента Си Дзинпин в Москва този месец, Китай сподели, че е подготвен да изиграе това, което може да се назова съветска карта, с цел да се опълчи на това, което Си смята за опитите на Съединени американски щати да обкръжат Китай и да овладеят неговите стопански и боен напредък, написа The Washington Post в материал, показан без редакторска интервенция от " Фокус “.

Този възходящ съюз сред двата най-големи стратегически и военни противника на Америка има капацитета да промени световния ред толкоз надълбоко, колкото направиха Съединените щати преди половин век. Америка и нейните демократични съдружници би трябвало да са подготвени да отговорят.

Китай и Русия споделят общи опасения за обграждане от Съединени американски щати и НАТО. Русия вижда разширението на НАТО на изток като екзистенциална опасност - това беше главното декларирано опрощение за нейното навлизане в Украйна. Междувременно Китай се притеснява, че Съединените щати се пробват да основат " Индо-тихоокеанско НАТО “ с поредност от азиатски съглашения за защита от Филипините до Австралия.

Освен това и Китай, и Русия подценяват демократичните полезности и учреден на правила международен ред, който считат за стар и доминиран от Съединените щати. Тяхната убеденост е в превъзходството на техните автократични системи на ръководство. Когато двамата водачи се срещнаха, господин Путин поздрави господин Си за неговото " преизбиране “ за невиждан трети мандат като президент. Г-н Си сподели, че чака господин Путин да надделее при личното си преизбиране през 2024 година

Освен това има факт, че Русия и Китай също държат най-големите и третите по величина ресурси от нуклеарни оръжия в света. Китай уголемява своя нуклеарен боеприпас, с цел да се опита да реализира паритет със Съединените щати през идващото десетилетие.

Очевидно в този момент Русия е младши сътрудник в това " безгранично “ другарство сред Москва и Пекин. Лишена от западните пазари и стопанската система си, наранена от наказания, Русия се нуждае от Китай да усили покупките си на нефт, газ и зърно и да достави някои от западните артикули, които са изчезнали от рафтовете. Китай също по този начин продължи да доставя на Русия въздушни дронове и елементи за дронове, както и полупроводници. Но до момента няма известия за това, че Пекин дава смъртоносни оръжия - нещо, което администрацията на Байдън предизвести, че ще прекрачи алената линия.

Въпреки намерено проруската си позиция, Китай допусна, че може да бъде евентуален миротворец в Украйна. Имаше някаква слаба вяра, че това в действителност може да е по този начин, откакто Китай оказа помощ за дипломатическото доближаване сред Иран и Саудитска Арабия след седемгодишно спиране. И господин Си отиде в Москва, рекламирайки хипотетичен " кротичък проект “ от 12 точки за преустановяване на спора. Но не е изненадващо, че се оказа не повече от поредност бромиди за нуждата от разговор и въздържаност. Междувременно господин Си не прояви интерес да отиде в Киев, с цел да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, както направиха президентът Байдън и други международни водачи. Наистина, японският министър-председател Фумио Кишида направи изненадващо посещаване в Киев в същия ден, когато господин Си беше почетен в Кремъл.

Президентът Байдън дефинира войната в Украйна като " борба сред демокрацията и автокрацията, сред свободата и репресиите, сред учреден на правила ред и подобен, ръководен от груба мощ “. Въпреки че неговата обосновка е вярна, тя е лимитирано безапелационна за господин Си, който се пробва да прокарва концепцията за народна власт в западен жанр като отшумяваща мощ.

Заиграване по тематиката с персоналния интерес обаче може да помогне да убеди господин Си да употребява възходящото си другарство с господин Путин, с цел да упорства за същинско решение на спора. Икономическите и търговски връзки на Китай с Европа са доста по-важни, в сравнение с с Русия, и на господин Си би трябвало да се припомня за това постоянно, когато се среща с европейски чиновници, като се стартира с испанския министър председател Педро Санчес, който ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз тази година, и френският президент Еманюел Макрон, които би трябвало да посетят Китай идващия месец. Европейците би трябвало да изпратят ясно и недвусмислено обръщение, че Китай би трябвало да употребява лостовете си за въздействие над господин Путин, с цел да постави завършек на спора, а не да поддържа стопанската система на Русия. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР