В Гърция за първи път бяха разположени американски бойни дронове,

...
В Гърция за първи път бяха разположени американски бойни дронове,
Коментари Харесай

Protothema: Бойни американски дронове за първи път са разположени в Гърция

В Гърция за първи път бяха ситуирани американски бойни дронове, само че не за непрекъснато, отбелязва електронното издание Protothema, представено от Фокус. Американските военновъздушни сили започнаха да употребяват MQ-9 Reaper от военновъздушната база в Лариса, ситуирана покрай Егейско море.

Говорителят на Пентагона Ерик Пахън съобщи, че безпилотните самолетите са ситуирани на гръцка земя краткотрайно, до момента в който трае ремонтът на база в Африка. „ Тези самолети са без бойно съоръжение и се употребяват единствено за разузнаване. Поради оперативни съображения за сигурност, обаче, не публикуваме детайлности за съответни задачи ", разясни Пахън.

Той добави, че интервенциите, осъществявани с тях, са „ от решаващо значение за постигането на общите ни цели за сигурност в района, по-специално за превъзмогване на заканите от юг ". Безпилотните самолети летят само през гръцко въздушно пространство „ по направления, които са утвърдени от държавното управление на Гърция, и до момента в който са в гръцкото въздушно пространство, са в контакт с гръцките управляващи за надзор на въздушното придвижване когато и да е ", увери представител на Военновъздушните сили на Съединени американски щати в Африка.

Пахън отхвърли да разясни в коя база са ситуирани безпилотните летателни апарати, само че в Африка има няколко благоприятни условия. Съединени американски щати сега уголемяват въздушната база „ Агадез “ в Нигер, с цел да се приготвят за по-широкото потребление на MQ-9.

Докато задачата на MQ-9, ситуирана в Гърция, ще бъде фокусирана на юг, придвижването има капацитет да разгневи съдружника в НАТО - Турция. Съединени американски щати от дълго време разчитаха на военната база „ Инджирлик ", с цел да започват интервенции в района, само че връзките сред Вашингтон и Анкара са напрегнати още от опита за държавен прелом в Анкара от лятото на 2016 година

Гърция сигурно би желала да се възползва от това напрежение. Според медиен отчет американският помощник-държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл е обсъждал преместването на „ забележителна част " от военното наличие на Съединени американски щати в „ Инджирлик “ в Гърция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР