В еврозоната гледат много позитивно на евентуалното кандидатстване на България

...
В еврозоната гледат много позитивно на евентуалното кандидатстване на България
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Еврозоната гледа положително на кандидатура на София

В еврозоната гледат доста положително на възможното кандидатстване на България за механизма, предшестващ валутния съюз, сподели основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева в изявление за Българска национална телевизия.

" Притесненията за това, че България може да стане втора Гърция са несериозни, тъй като ние имаме от времето на рецесията през 90-те години, когато нашата финансова система се срина, ние имаме една тематика, която всички политически партии до момента и съм уверена по този начин ще бъде и в бъдеще са единни - и тя е макроикономическата непоклатимост. ", добави икономистът.

Според Георгиева България има огромен късмет да влезе в еврозоната, само че би трябвало да работи върху възстановяване на изискванията за бизнес и оправянето с бедността. Кристалина Георгиева изясни, че страната наподобява доста добре от позиция на прогнозите за растежи и стабилността на стопанската система.

" Това не значи, че би трябвало да се успокоим и да не подхващаме никакви промени, ние си знаем проблемите ", добави Георгиева. Тя разяснява, че един от главните проблеми пред международната и българската стопанска система сега е задлъжнялостта.

“Затова даже лекото повишаване на лихвените проценти в световен аспект, може да докара до съществени проблеми. За 10 години при ниски лихвени проценти доста страни, доста компании се нагълтаха с дълг даже дребни покачвания на лихвения % могат да основат огромни проблеми ", разяснява тя, само че счита, че е неизбежно плавното повишаване на лихвите до 1-2%.

Глобално позитивните стопански трендове са налице, само че в това време има няколко огромни риска пред международната стопанска система - боязън от комерсиална война, повишаването на обществените задължения и липса на структурни промени.

" Държавните задължения порастват с рискова скорост, сега има голям дълг в размер на 164 трилиона насъбран дълг, което е два пъти повече от брутния артикул на международната стопанска система в това число ", съобщи Георгиева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР