В Европейския съюз започна разпределението на първите доставки от ваксината

В Европейския съюз започна разпределението на първите доставки от ваксината ...

В ЕС започна разпределението на първите доставки от ваксината на Джонсън и Джонсън


В Европейския съюз започна разпределението на първите доставки от ваксината на "Джонсън и Джонсън". Франция въведе нови правила, за да ускори ваксинационната кампания, а Китай обмисля смесването на ваксини.

Компанията "Джонсън и Джонсън" започна доставките на еднодозовата си ваксина срещу Covid-19 на страните членки на ЕС. Първите доставки бяха планирани за началото на април, но заради проблеми с разпространението количествата бяха забавени.

Американската компания се ангажира да достави на Eвросъюза 55 милиона дози до края на юни и още 120 милиона през третото тримесечие.

С първите двеста хиляди дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" Франция ускорява ваксинационната си кампания. Вече всички французи над 55 години могат да се ваксинират. Досега те нямаха предимство, освен ако са в рискова група.

Испания също ще имунизира приоритетно хората между 70 и 79 години с еднодозовата ваксина, като очаква първата партида от 300 хиляди дози в сряда.

В същото време продължават неяснотите около ваксината на "АстраЗенека". Европейската комисия е поискала обяснение от компанията за намалените доставки за Евросъюза, след като не е получила отговор на писмото си от март. Но от британско-шведската фирма заявиха, че са отговорили съгласно механизма за уреждане на спорове. Европейският съюз очакваше 120 милиона дози в първото тримесечие от годината, но "АстраЗенека" е доставила едва 30 милиона.

А китайските вирусолози обмислят да смесят ваксини, за да увеличат ефикасността им. Ваксините, които са налични в момента, нямат много висок процент на защита, заяви директорът на службата по контрол на болестите Гао Фу и обясни, че се обмисля имунизация с ваксини, създадени по различна техника, както и промяна в периода между двете дози и броя на поставените дози.

Източник: fakti.bg