В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за

В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за ...

Защо НЗОК трябва да признае атопичния дерматит за социалнозначимо заболяванеВ Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за лечение на атопичен дерматит, които за пръв път показват овладяване на най-тежките форми, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Според статистиката от това заболяване в България страдат около 200 000 възрастни.

За съжаление в ЕС страната ни е единствената, в която атопичният дерматит още не е признат за социалнозначимо заболяване и лекарствата за него извън болница не се заплащат от здравноосигурителната каса.

Пред Радио София проф. Здравка Демерджиева - началник на клиниката по  Дерматология и венерология в Аджибадем Сити Болница Токуда, обясни, че атопичният дерматит е сериозна диагноза, системно, хронично и рецидивиращо заболяване. То обхваща не само кожата, но и очите, носната лигавица, може да е свързано с астма и алергичен конюнктивит и алергичен ринит. Често към него се наслагват и инфекции, заради високата чувствителност на кожата, тя е уязвима на бактерии, вируси и гъбички, които могат да усложнят състоянието на пациента.

„Това е диагноза, за чието лечение са необходими много медикаменти“, подчерта проф. Демерджиева.

По нейни данни от 25 до 30% от децата страдат от това заболяване. То се отключва в изключително ранна възраст – при бебета на месеци. Те плачат много и може да се каже, че боледува цялото семейство.

То е по-широко разпространено в развитите страни. Освен това замърсеният въздух също допринася.

Терапията на едно такова дете струва 300-350 лв. на месец, допълни специалистът.

През последните години медицината напредва и по отношение лечението на атопичният дерматит. Въведени са биологични средства, както и нови препарати, с които се избягват страничните ефекти на кортикостероидите, обясни проф. Демерджиева. Някои от медикаментите вече са регистрирани в Европа, но не и у нас.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с дерматолога.

Източник: bnr.bg