В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за

...
В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за
Коментари Харесай

Защо НЗОК трябва да признае атопичния дерматит за социалнозначимо заболяване


В Европейския съюз към този момент са утвърдени няколко новаторски лечения за лекуване на атопичен дерматит, които за пръв път демонстрират преодоляване на най-тежките форми, само че българските пациенти към момента нямат достъп до тях. Според статистиката от това заболяване в България страдат към 200 000 възрастни .

За страдание в Европейски Съюз страната ни е единствената, в която атопичният дерматит още не е приет за социалнозначимо заболяване и медикаментите за него отвън болница не се заплащат от здравноосигурителната каса.

Пред Радио София проф. Здравка Демерджиева - шеф на клиниката по  Дерматология и венерология в Аджибадем Сити Болница Токуда, изясни, че атопичният дерматит е сериозна диагноза, редовно, хронично и рецидивиращо заболяване . То обгръща освен кожата, само че и очите, носната лигавица, може да е обвързвано с астма и алергичен конюнктивит и алергичен ринит. Често към него се наслагват и инфекции, поради високата сензитивност на кожата, тя е уязвима на бактерии, вируси и гъбички, които могат да усложнят положението на пациента.

„ Това е диагноза, за чието лекуване са нужни доста лекарства “, акцентира проф. Демерджиева.

По нейни данни от 25 до 30% от децата страдат от това заболяване . То се отключва в извънредно ранна възраст – при бебета на месеци. Те плачат доста и може да се каже, че боледува цялото семейство.

То е по-широко публикувано в развитите страни. Освен това нечистият въздух също способства.

Терапията на едно такова дете коства 300-350 лева на месец , добави експертът.

През последните години медицината напредва и по повод лекуването на атопичният дерматит. Въведени са биологични средства, както и нови препарати, с които се заобикалят страничните резултати на кортикостероидите, изясни проф. Демерджиева. Някои от медикаментите към този момент са регистрирани в Европа, само че не и у нас .

Чуйте целия диалог на Катя Василева с кожния лекар.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР