В Европейски пътища видимо се задъхват от изпълнението на няколко

...
В Европейски пътища видимо се задъхват от изпълнението на няколко
Коментари Харесай

Спазва ли си сроковете и графиците Европейски пътища? Ами ...

В " Европейски пътища " очевидно се задъхват от осъществяването на няколко обекта по едно и също време. Това стана ясно при започване на април, когато не съумя да съблюдава периода за довеждане докрай на ремонта на правата Брезово - Раковски. Вместо до края на март интервалът бе продължен до края на този месец. Така рехабилитацията на 11-километровата права би трябвало да завърши до 30 април.

По информация на " Марица " повода е, че служащи и техниката са били пренасочени незабавно към автомагистрала " Тракия ", където се извършваше ремонт на сектор.

„ Европейски пътища “ ремонтира пътя Брезово-Раковски от началото на март. Трасето е 11 км, от които 9 км сред двата общински града и 2 км -централната улица на Брезово, която също е включена в плана. Стойността на този ремонт е 13 млн. лв.. Той е следващият, който се финансира от АПИ.

Интересно е дали в държавната организация се интересуват с какъв запас разполага изпълнителят и по какъв начин от " Европейски пътища " ще се оправят по едно и също време с толкоз доста работа, в случай че съгласно информация в Национален осигурителен институт обезпечените лица във компанията към септември 2020 година са били едвам 63, освен това множеството счетоводители, инженери и администрация. Видно е, че в случай че в АПИ съблюдават разпоредбите при избора на изпълнителя, " Европейски пътища " няма да получи всичките тези обекти, чиито графици заедно закъсняват, а към качеството на работата нормално има доста забележки.

ПОДБАЛКАНА

В същинска драма за пътуващите по пътя Карлово-с. Васил Левски се трансформира ремонтът на 7-километровия сектор от Подбалканския път на стойност 12 млн. лева

Работата трябваше да приключи доникъде на септември, той продължи още два месеца. А по-късно поданици на село Васил Левски разгласиха още веднъж фотоси в обществените мрежи за некачествено осъществяване по трасето.

От началото на годината стартира ремонт на различен сектор от Подбалканския път - Карлово-село Певците. Той е към два пъти по-дълъг от Карлово-село Васил Левски. Поради зимните условия в подобаващи климатични условия стартира единствено построяването на бордюри в Иганово. Предвидено е този ремонт да продължи три месеца.

ПЪТЯТ ДО ЛИЛКОВО

През март, малко откакто стартира ремонтът на пътя за Лилково, компанията подвигна техниката от мястото, като остави единствено един фургон и това провокира гнева на локалните.

Заради окаяното положение на пътя жителите на Лилково и прилежащите села заплашиха с митинг. Те изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов с апел да им помогне.

Реакцията не закъсня и в края на януари стана ясно, че са обезпечени средства за реорганизация на пътя до с. Лилково в сектора от републиканската пътна мрежа, който е след разклона за с. Бойково до Брезовица.

Тогава стана ясно, че ще бъдат напълно ремонтирани 9 км, където сега липсва асфалтова настилка. Областният шеф увери тогава присъстващите от засегнатите села, че сега, в който метеорологичните условия разрешат, реконструкцията на пътя ще стартира.

И тя стартира, въпреки и за малко.

На ревизия на място през февруари пристигна министър председателят Борисов, който остана удовлетворен, откакто свари багери и строители на компанията да работят. Даже се щракна до табелата за с. Бойково и пусна фотографията във Facebook. 10 дни по-късно обаче работата на обекта спря. Оказа се, че Горското е спряло компанията, защото част от трасето е горски фонд и са нужни съгласувателни процедури. На мястото обаче към момента няма техника и не се работи.

ПЪРВОМАЙ-АСЕНОВГРАД

Часове преди да стартира вторият стадий от ремонта на автомагистрала " Тракия ", ръководителят на УС на АПИ Георги Терзийски разгласи по Българска национална телевизия, че следва ремонт на третокласния път Асеновград-Първомай, построен преди 60 година В началото на годината е предоставено правенето на план за предпазен ремонт на пътя на " Европейски пътища ". След като той бъде одобрен, ще се обезпечи поетапно финансиране за 20 км от пътя и правата ще бъде актуализирана до края на годината, сподели Терзийски. Цената ще се разбере, откакто стане подготвен планът.

Добрата вест пристигна малко откакто 10 села, измежду които Козаново, Патриарх Евтимово, Дълбок извор, Златовръх, направиха подписка и заплашиха да излязат на митинг поради разрушения път.

Техника и служащи на място към момента няма, само че има сигнал, че това най-вероятно ще се случи. " Правено е трасиране. Има контури, бели петна с номерца ", разяснява пред " Марица " кметицата на Козаново Антоанета Паунова- Фонди.

ЮГОВО-ЛЪКИ

Усилено се работи на пътя Югово-Лъки, само че компанията се забави и не можа да завърши в края на 2020 година Според осведомени по трасето има съществени изкопни и пробивно-взривни работи и нямало по какъв начин компанията да се оправи за избраните 4 месеца. Според кмета на община Лъки Валентин Симеонов " Европейски пътища " не са спирали да работят на място, почнали доста стремително, като единствено багеристите били 10 бригади, само че имало прекачване на машини и служащи на автомагистралата, където се ремонтираше сектор край Чирпан. " Това понижи потенциала, само че в този момент още веднъж се работи интензивно ", разяснява Симеонов. И посочи, че на място бригадите са най-малко 10, а пътят е доста значим за региона. В сряда в региона на Юговския разклон се правиха взривни работи и пътят бе затворен. Предстои асфалтиране, създаване на водостоци, регули и подпорни стени. Цената на трасето от 31 км е 58 млн. лева

И ДРУГИ ВАЖНИ ОБЕКТИ

Докато правят всичко това, 63-мата наследници на многоръкия Шива в екипа на " Европейски пътища " ремонтират 14 км от Околовръстното шосе и работят по плана за Воден цикъл на община Пловдив в регион " Северен ". Как съблюдават периоди и графиците ли? Ами по никакъв начин. Ако компанията не се е трансформирала просто в гара разпределителна за парите от публичните поръчки. Печели поръчките и си взима %, а работата се прави от подизпълнители, които не могат да се допрян до мощните на деня в разпределението на обществените средства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР