В Европейската организация за ядрени изследвания CERN, успешно приключиха приемните

...
В Европейската организация за ядрени изследвания CERN, успешно приключиха приемните
Коментари Харесай

Росатом става доставчик на свръхпроводници за CERN

В Европейската организация за нуклеарни проучвания CERN, сполучливо завършиха приемните проби на съветските ниобиево-калаени свръхпроводници, създадени по плана за бъдещия кръгообразен колайдер Future Circular Collider (FCC), който би трябвало да размени Големия адронен колайдер на CERN в Швейцария.

Конструкцията на свръхпроводящите влакна и технологията на тяхното произвеждане са създадени във Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „ Академик А. Бочвар “ в Москва, а пилотната партида проводници с обща дължина 50 километра е дело на Чепецкия машинален цех в град Глазов. Дейностите са по съглашение сред CERN и горивната компания на Росатом – ТВЕЛ.

В резултат на сполучливите тествания на продукцията ТВЕЛ става дипломиран снабдител на свръхпроводници за стратегиите на CERN за създаване на ускорители на частици.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ирак, който страда от продължителен дефицит на електрическа енергия, и...

Магнитната система e един от основните детайли на Бъдещия кръгообразен колайдер. Колосалните му размери - дължината на окръжността е към 100 километра, изискват доставка на доста количество свръхпроводящи влакна, които могат да бъдат създадени единствено с общи старания на страните, притежаващи такава технология - Русия, Съединени американски щати, Южна Корея, Япония и Китай.

Бъдещият кръгообразен колайдер в Швейцария е основен интернационален теоретичен план, който би трябвало да улесни учените да повдигнат фундаменталните проучвания в региона на физиката на обикновените частици на ново равнище. Новият ускорител на частици ще помогне за разбирането на природата на тъмната материя, възникването на асиметрията антиматерия - материя във Вселена и за решение на други въпроси отвън така наречен Стандартен модел на актуалната физика.

За разлика от свръхпроводниците, основани в „ Росатом “ за интернационалния термоядрен реактор ИТЕР, който се построява във Франция, нишките за плана на Бъдещия кръгообразен колайдер са получени по способ, който разрешава направата на проводник със доста по-висока компактност на сериозния ток - належащо изискване за основаване на модерни магнитни системи на ускорители и съоръжения в региона на физиката на високите сили.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Честит рожден ден, интернет! На днешната дата, 30 април, преди 22 години Европейската организация за...

Приложната свърхпроводимост е едно от стратегическите посоки в развиването на неядрените технологии в горивната компания на „ Росатом “ - ТВЕЛ. Нискотемпературните свръхпроводящи материали са незаменими за основаване на модерна здравна техника (магнитно-резонансни томографи), а също в аналитичното съоръжение с високо и свръхвисоко позволение, като ядрено-магнитни резонансни спектрометри.

„ Гордеем се с това, че създадените от нас свръхпроводници ще оказват помощ за реализирането на най-мащабните съветски и интернационалните научни планове в региона на физиката на високите сили и термоядрения синтез - Бъдещия кръгообразен колейдер, Международния термоядрен пробен реактор, ускорителния комплекс NICA и комплекса за проучване на йони и антипротони FAIR. Разработваме и ниобиево-титанови проводници за Бъдещия колайдер и изключително чист резонаторен ниобий, който ще бъде нужен за разработване на ускорителните му системи “, означи президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

Още за CERN:
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР