В епохата на високите технологии понякога с носталгия си припомняме

...
В епохата на високите технологии понякога с носталгия си припомняме
Коментари Харесай

Разцвет на ръчните плетива тръгва от Исландия

В епохата на високите технологии от време на време с носталгия си припомняме за остарели занаяти, в които всичко се прави на ръка. В Исландия се възражда една от старите обичаи на този северен остров - плетенето на пуловери. Съчетана с модерния прагматизъм, тя се трансформира в рентабилен и екологичен бизнес.

Исландия е известна с трикотажните вълнени произведения, създавани в дребни заводи из острова. Ледената земя изнася по света и ръчно плетени пуловери и напомня своя остаряла традиция, позната по целия свят.

Всичко потегля от овцете, доведени от викингите преди повече от 11 века. Докато се приспособяват към суровия климат козината им придобива неповторими свойства. Днес от най-хубавите сортове вълна се създава исландската прежда.
Сигурдир Гунарсон, шеф в " Истекс ": След финансовата рецесия през 2008 година продажбата на прежда мощно набъбна. По-късно спадна, само че към момента има огромно търсене в региони като скандинавските страни, Германия и Съединени американски щати.
Здрава и лека, мека и устойчива на влага - тази прежда е идеална за припомняне на едно позабравено занятие. Затова се търси под дърво и камък, изключително в северните страни.
Ведис Йонсдотир, дизайнер на плетива: Плетивата станаха доста известни в Швеция. Там вършат събирания, на които хората си носят игли и плетат.
Исландската прежда се обработва съвсем без химикали, по най-природосъобразния метод. От нея се плетат и красиви пуловери, които се изнасят по света. Обемът на продукцията не е огромен - към 40 000 бройки годишно. Така на процедура всяко произведение е неповторимо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР