В епизод 493 Трамвай по желание среща своята публика с

...
В епизод 493 Трамвай по желание среща своята публика с
Коментари Харесай

Актриса зад кулиса

В епизод 493 " Трамвай по избор " среща своята аудитория с известната театралната и литературна преводачка Нева Мичева.

Преводачът е оскубан петел, споделя в миналото надменно в свое изявление огромният публицист Емилиян Станев. " В театъра звезди най-често стават актьорите. Но в превода, където драматург е създателят, а преводачът извършва функционалностите на всеки един от трупата, на режисьора, на суфльора, на театралните служащи, осветителите и дори част от публиката, дружно с критиците на първия ред, преводачът остава незабележим. "

Така дава отговор колегията на театралните преводачи, в лицето на своя ослепителен представител Нева Мичева. И фактически, с цел да се получи първокласен български текст, преводачът влиза във всяка една от функциите, в характера и езика на героите, прави първата постановка на бъдещия театър. За страдание трудът на тези анонимни и невидими за публиката създатели остава постоянно неразбираем и подценен. Те отсъстват от афишите на представленията, за тях нама категории в театралните награди " Икар “ и " Аскеер “, не ги канят даже на министър председателите на " доставените “ от тях пиеси в театралния свят. Излиза, че те са " външни тела “ в театралните изкуства.

Какъв е същинският принос на театралните преводачи? Това ще научите от Нева Мичева, на която изискуем наличието в театралните репертоари у нас на драматургични суперзвезди като Жорди Галсеран, Серджи Белбел, Хуан Майорга, Марк Креует, Жузеп Мария Мирò, Люиза Кунилие.

Снимка – изд. Жанет 45 По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР