В две съседки на България се намират най-бързо растящите летища

...
В две съседки на България се намират най-бързо растящите летища
Коментари Харесай

Летищата в две съседки на България са най-бързо растящите в Европа

В две съседки на България се намират най-бързо растящите летища в Европа за 2017 година. Данните на Международния съвет на европейските летища (ACI Europe) демонстрира, че водещи по растеж на броя пасажери са аерогарите " Аурел Влайку " в Букурещ и " Константин Велики " в Ниш.

През 2017 година спрямо миналата първото от тях регистрира скок от 208,9%, а второто подобен от 167,8%. Трето е това в Крайова, където броят на пасажерите е повишен двойно за 12 месеца.

В статистиката на съвета летищата са подредени съгласно представянето си за цялата 2017 година, както и съгласно растежа си на годишна база, като се съпоставя представянето им през декември 2016 и същия месец на към този момент миналата година.

Първенец с впечатляващите 6355,8% растеж в тази категория е " Летище Бургас ". Трябва да се означи обаче, че тази цифра не се дължи толкоз на необикновен скок в пътникопотока. Обяснението е, че тъкмо през декември 2016 година беше приключен ремонтът на аерогарата и това е повода за този резултат.

Все отново измежду летищата с максимален напредък сред декември 2016 и декември 2017 година попада още едно от България. Става въпрос за това във Варна, което е трето по растеж с 81,3 на 100.

Сред главните летища в Европа софийското също се отличава с положително показване. Според формалното известие на ACI Europe за пет години " Летище София " е нараснало пътникопотока си с 87,1%, което я слага на четвърто място в Европа след тези в Кеплавик (Исландия), истанбулското " Сабиха Гьокчен " и в Сплит.

От съвета показват още, че растежът на броя пасажери през 2017 година за цяла Европа е бил най-бързият от 13 години насам, като напредъкът се дължи главно на аерогарите в Източна и Южна Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР