В дните след новогодишните празници Инициативният комитет за изграждане на

...
В дните след новогодишните празници Инициативният комитет за изграждане на
Коментари Харесай

Не политиканствайте с паметта на загиналите деца!

В дните след новогодишните празници Инициативният комитет за създаване на монумент на децата жертви на фашизма получава запитвания от българи от цялата страна до каква степен е доведена самодейността и по кое време ще бъде осъществена. За страдание, от ден на ден се увещавам, че в нашата страна през днешния ден нищо свястно не може да бъде направено. Но на стотиците към този момент наши почитатели сме длъжни на дадем отговор.

На 29 ноември 2019 година внесохме следващо писмо в СОС - този път адресирано директно до кмета Фандъкова и съветниците в новия СОС. Всеки път предоставяме подробни адреси и телефони за връзка. През всичкото това време - повече от две години досега, нито кметът Йорданка Фандъкова, нито чиновниците на съвета, нито съветниците, нито зам.-кметът Тодор Чобанов, нито така наречен Експертен живописен съвет не откриха за належащо да ни уведомят за каквото и да било, камо ли да ни отговорят. Дори в последните дни наизуст към жертвите на Холокоста, измежду които са и хиляди еврейски хлапета, изхвърчали през комините на Майданек. Дори в навечерието на 75-годишнината от края на чудовищната Втора международна война, пречупила не бъдещето, а живота на милиони почтени деца.

Очевидно, нашият предприемчив комитет от 22-ма известни български жители, които считат себе си за интелигентни хора и имат вяра, че все са създали нещо положително за България, както и стотиците българи, които поддържат самодейността, не заслужават височайшето внимание на господата по " върховете " на столичното ръководство. Противници сме на политическите кавги и разправии с който и да било, само че този път се постанова да уведомим обществеността за случилото се, по тази причина публикуваме последното ни послание персонално до кмета, което прецизира детайлностите. Най-малкото поради сърцатите българи, за които унищожените от политиката деца са болежка и памет!

Уведомяваме всички включили се към самодейността, че досега в сметката на комитета за паметника са постъпили 38 822 лева
(Банка ДСК, IBAN: BG49STSA93000025181669 , BIC: STSABGSF (Христо Георгиев, монумент на починалите деца). Последните инвеститори са Ваня Лазарова (97 лева.), Веселинка Йорданова (10 лева.), Георги Казанджиев (10 лева.), БАС - Казанлък (408 лева.), Атанас Казанджиев (17 лева.).

Оставаме към момента с вярата, че този път ще бъдем чути.

Очакваме съпричастност, не политиканство.

До кмета на София

Г-жа Йорданка Фандъкова

До ръководителя на Столичния общински съвет

Г-н Елен Герджиков

До съветниците на СОС

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми ръководители на Столичната община,

Инициативният комитет " Паметник на децата жертви на фашизма ", основан на 9.02.2018 година, стана уредник на национално придвижване за създаване в София на монумент на децата, починали по време на трагичните спорове в България в годините 1923-1944 година На 15 април 1919 година внесохме в деловодството на Столичната община документите, нужни съгласно наредбата на СОС за слагане на монументи с предложение в Борисовата градина, до така наречен Огледало зад Братската могила, да се построи препоръчаният от нас монумент. Документите са заведени с входящ номер СОА19-НЦ62-534, 15.04.2019 година

От самото начало на самодейността заявяваме, че тя не е политическа и носи народен темперамент, самият предприемчив комитет отклони желанието за присъединяване на представители на партии и на настоящи политици точно за да се избегне политизирането. Инициативният комитет се води от концепцията, че в последните 10-ина години в доста европейски страни бяха построени мемориали в памет на починалите деца - най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и изключително през Втората международна война - във Франция, Испания, Германия, Чехия, Беларус, в Русия. Идеята на тези монументи е да се поддържа жива паметта за дребните жертви на политическите и военните спорове, с цел да не разрешат народите в никакъв случай повече днешните и утрешните деца да имат тяхната орис. Авторите на мемориалите във Франция и Чехия през 2014 година бяха наградени с най-високите оценки на своите страни. Смятаме, че и в България би трябвало да се реализира сходна самодейност, тъй като и нашият народ е понесъл тежки загуби, паднали са жертва на споровете на възрастните и български деца. Инициативният комитет предложи като създател на паметника известния ваятел проф. Иван Славов, който ще извърши плана безплатно. Идеята е върху паметника, добре съчетаващ се със средата и с минимална интервенция в нея, да има надпис: " Никога повече! "

Инициативният комитет извърши огромно проучване и търсене на имената и орисите на български деца, починали в годините 1923-1944 година До момента имаме събрани данни за към 200 убити у нас деца и за още към 3000 български еврейчета от Беломорска Тракия и Македония, депортирани към пещите на Треблинка, измежду които има и преди малко родени бебета. Най-малкото убито дете е на година и седем месеца, най-големите в листата са на 17 години. Знаем, че има и други починали деца, издирването им продължава. При предпочитание от Ваша страна можем да представим листата с данните за починалите деца.

След оповестяването на самодейността за нея показаха поддръжката си стотици жители и цивилен структури от разнообразни краища на страната, от разнообразни етноси, хора с разнообразни политически и религиозни възгледи, видни български учени и създатели като Светлин Русев, член на Инициативния комитет, който бе един от най-всеотдайните последователи на концепцията. В набирателната сметка на комитета за построяването на паметника постъпват непрестанно дарения - от 2 до 1500 лева В няколко града по концепция на локални цивилен структури се направиха срещи и даже благотворителен концерт за набиране на средства, като в тях участваха и хора от безусловно всички партии у нас. По този метод българите показаха желанието си да покажат хуманна и човешка съпричастност към една национална покруса. Трябва да има място, където без разлика от персоналните си политически пристрастия да сведем глава и да сложим цвете с печал за това, което възрастните са предизвикали на най-малките българи. Убедени сме, че това е пътят за единство на нацията - не помиряване сред жертви и палачи, което е невероятно, а еднообразно удостояване на всички почтени жертви.

Предложението ни получи утвърждение от шефа на ПУБ на Борисовата градина проф. арх. Атанас Ковачев и от основния проектант на София Здравко Здравков, за което господин Здравков е уведомил зам.-кмета Тодор Чобанов с писмо и молба предлагането на инициативния комитет да бъде прегледано от Експертния живописен съвет към Следствен отдел към окръжна прокуратура.

На 18 юни 2019 година Експертният живописен съвет се е занимал с плана на Инициативния комитет. В произнесеното мнение отвод няма, само че за наше учудване то носи напълно политически, даже профашистки темперамент и няма нищо общо със дилемите на Експертния живописен съвет, който има напълно други функционалности. Протестираме против внасянето на политически съображения и клевети във връзка с една национална хуманна самодейност, която е категорично и умишлено изначално лишена от политически и партийни нюанси. Според художествените специалисти 1923-1944 година е " стеснен времеви интервал ", по тази причина предлагаме, в случай че те имат съответни данни за деца, разстреляни и избити в различен времеви интервал, да ни ги дават, с цел да попълним формирания от нас лист. Нашите причини и дейности за отменяне на политизирането и за реализиране на единство в името на паметта за най-малките жертви на войната и насилието са посочени от съвета тъкмо в противоположен смисъл, което ни убеждава, че разискването е било официално без каквото и да било разглеждане на импортираните от нас документи.

На 2 август 2019 година внесохме в деловодството на Столичната община несъгласие против сходен метод от страна на Експертния живописен съвет с гледище на негово съвещание да бъдат поканени представители на инициативния комитет и скулптора проф. Иван Славов за показване на идейния и живописен план на бъдещия монумент. До момента обаче никакво придвижване и никакъв отговор по нашето несъгласие няма.

Преди да се обърнем към Вас, изчакахме да завършат дефинитивно локалните избори и се въздържахме от всевъзможни обществени реакции на случилото се поради действителната заплаха нашите дейности да бъдат жестоко политизирани. И с вярата Столичният общински съвет в новия си състав да не се отнесе официално към план, подсилен от толкоз доста българи от цялата страна и трансформирал се в действителност в национална самодейност. Сега се обръщаме към Вас с вярата за подпомагане процедурата по построяването на паметника да бъде продължена по един естествен метод и с Вашата поддръжка да бъде доведена до сполучлива реализация. Скулпторът проф. Славов е подготвен с идейния план и с макет на паметника и персонално ще го показа пред Експертния живописен съвет и пред Общинския съвет.

29.11.2019 година

Председател на Инициативния комитет:

Анжел Вагенщайн

Секретар: Велиана Христова

Инициативен комитет: Анжел Вагенщайн (сценарист, публицист, общественик), Велислава Дърева (журналист), доктор Велиана Христова (журналист), Христо Георгиев (журналист, публицист, издател), проф.Светлин Русев (художник), проф. Валентин Старчев (скулптор), Иво Хаджимишев (художник фотограф), ген. Ангел Марин (бивш вицепрезидент), ген. Георги Иванов (първи космонавт на България), доктор Лидия Иванова (философ), проф. Андрей Пантев (историк), проф. Искра Баева (историк), проф. Евгения Калинова (историк), акад. Дамян Дамянов (хирург), Снежана Тодорова (филолог, Съюз на българските журналисти), Къдринка Къдринова (журналист), Емил Бехар (педагог, общественик), Емил Кало (икономист, държавник, някогашен ръководител на " Шалом " ), Валентин Караманчев (журналист, публицист, общественик), Боян Ангелов (писател, Съюз на българските писатели), проф. Благовест Вълков (архитект), Владимир Шейтанов (юрист, адвокат), Петър Андасаров (писател).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР