В днешно време болестта на Алцхаймер се диагностицира 10-12 години

...
В днешно време болестта на Алцхаймер се диагностицира 10-12 години
Коментари Харесай

Невролог: Лекарство може да забави Алцхаймер в бъдеще

В днешно време заболяването на Алцхаймер се диагностицира 10-12 години по-рано , съобщи неврологът акад. Лъчезар Трайков , съобщи.

Болестта стартира в мозъка 20 години преди тежката фаза или 10 години преди да стартира пациентът да не помни , уточни той.

" Въпреки че ще намерим средство, с което ще спрем развиването, до ден сегашен ние не знаем причината – за какво стартира да се образува неприятният белтък в мозъка ", акцентира той.

Академикът разяснява известията за клинично изследване, което потвърждава теорията, че отстраняването на лепкави отлагания на протеин, наименуван амилоид бета, от мозъците на хора с ранен Алцхаймер може да забави развиването на заболяването.

По думите му обаче това не е нова концепция, а учените работят по нея от към 10-15 години.

" Като че ли това е най-очакваното и най-хубавото към този момент, което се е появявало ", сподели акад. Трайков и уточни, че  новият способ би могъл да спре развиването на заболяването, т.е. може да спре отлагането на неприятния белтък в мозъка.

Пациентът би трябвало да стартира приема на това лекарство оптимално рано, безапелационен е неврологът. Но добави, че новият препарат не може да бъде употребен за профилактика. По думите му лекарството има много странични резултати:

" Появяват се два типа промени в мозъка. Едното е оток на части от мозъчната тъкан. Другото са дребни кръвоизливи, също в избрани зони, на част от пациентите. Тези два странични резултата, за наслада, са безусловно обратими, щом се спре лекуването. Новото лекарство, което се появява в този момент, имаме огромната вяра, че защото страничните резултати са единствено при 10%, този път да го позволи и Европейската организация ".

Акад. Трайков предвижда в какви периоди може да се появи новото лекарство:

" Края на януари – началото на февруари най-рано се чака да бъде позволено от Американската организация . В Европа това нещо също върви редом. Там са подадени документите, само че се чака не по-рано от март-април - това е доста оптимистична прогноза. По-оптимистичната е за втората половина на годината ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР