В днешния забързан и постоянно свързан свят все повече и

...
В днешния забързан и постоянно свързан свят все повече и
Коментари Харесай

Стресът на работното място струва милиарди на европейските предприятия

В днешния забързан и непрекъснато обвързван свят от ден на ден и повече хора страдат от бърнаут - или другояче казано от професионално прегаряне. Това води до утежняване на физическото положение на чиновниците и финансови загуби за фирмите, написа Entrepreneur.

Хроничната неустановеност от Брекзит утежнява ситуацията още повече за английските служащи и съгласно изследвания е довело до най-високите равнища на стрес от години. Освен това работното време продължава да нараства. Традиционните работни часове са 37 часа седмично в Обединеното кралство, само че 20,1% от чиновниците са склонни да работят 45 часа или повече седмично.

Причината: построяваме бърнаут просвета

Световната здравна организация (СЗО) класифицира бърнаута като законна здравна диагноза, произлизаща от " продължителен стрес на работното място, който не е сполучливо ръководен. " Не е изненада, че в новата подредба на СЗО за бърнаут излиза наяве, че той " се отнася съответно за явленията в професионален подтекст ". Проблемът със напрежението, обвързван с работата е доста значим, тъй като границите сред работа и персонален живот от ден на ден се размиват.

Колко губи Европа от напрежението на работното място?

Само във Англия 595 000 служащи страдат от стрес, меланхолия или тревога, свързани с работата, съгласно английско изследване от предходната година на работната мощ Labour Force Survey (LFS). Това е довело до загуба на 15,4 млн. работни дни изразяващи се почти в 13,5 млн. паунда.

На европейско ниво това са милиарди - последното задълбочено изследване на Европейската комисия е било през 2002 година, когато разноските свързани със напрежението на работното място са били 20 милиарда евро годишно.

Служителите постоянно не могат да се оправят с ``прегряването`` на работното място. Според LFS продължителният стрес може да докара до проблеми с психологичното здраве и хората с тези положения могат да продължат да " развиват съществени физически здравословни проблеми като сърдечно-съдови болести или проблеми с опорно-двигателната система. " Проблемите със напрежението на работното място се задълбочават, само че какво в действителност се прави за оправянето с тях?
 4 признака, че е време да напуснете работа
4 признака, че е време да напуснете работа

Разпознавате ли се?

Предприемачите могат да оказват помощ за оправянето със напрежението

Първият приоритет за бизнесмените, които занапред наемат хора, е да приспособяват фирмената си просвета, водачество и мениджмънт за поощряване на благосъстоянието в работната среда. Това значи да оставят служащите да си потеглят в точния момент, да се грижат за социализирането им, да оферират нужните надбавки.

Също по този начин е от първостепенно значение да има разполагаем помощ за чиновниците, с цел да могат да се оправят със напрежението, когато се появи. Често това включва подкрепяне на индивида да забележи сигналите, когато стресът стане прекомерно огромен, да се усети преломния миг и да се откри решение.

Все отново, с цел да има дълготрайно влияние на работното място, са нужни повече от еднократни начинания. Всеки бизнесмен би трябвало да се запознае с други райони в Европа, които се отнасят съществено към ръководството и предварителната защита на напрежението.

Добрите образци

Скандинавските страни са известни с това, че неведнъж оглавяват годишния показател за по-добър живот (Better Life Index) на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). По-конкретно Дания може да се похвали с това, че има по-добър баланс сред професионален и персонален живот в съпоставяне, с която и да е друга страна в света. В страната няма дълго работно време, което е един от главните фактори за бърнаут.

Въпреки че огромна част от датските правила за работа са подкрепени и от законодателството, фирмите настрана способстват за благосъстоянието на работната среда. Например, Financial Times оповестява, че датските компании Novozymes и Statoil промотират здравето на работното място. Разчита се на определени чиновници постоянно да осведомят компанията какви са потребностите на служащите от храненето и физическите извършения до салдото сред професионалния и персоналния живот.

Отвъд Скандинавия, френското държавно управление през 2017 година даде право на чиновници да се " изключват " от работния развой като изиска от компании с над 50 служащи да имат избрани часове в деня, в които да не се позволява изпращането на работни имейли. Това е наложено година по-късно, когато се признава, че Rentokil Initial е нарушила закона и е наказана да изплати на чиновник 60 000 евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР