В днешния, отчаяно нуждаещ се от растеж, свят си струва

...
В днешния, отчаяно нуждаещ се от растеж, свят си струва
Коментари Харесай

Европейският банков сектор има нужда от Big Bang

В днешния, обезверено нуждаещ се от напредък, свят си коства да си спомним, че Европейският съюз е втората по величина икономическа общественост и тя може да играе основна роля за възобновяване на световното стопанство. За страдание, единният европейски пазар не е изцяло интегриран, изключително във връзка с услугите, в това число и на финансите. И са нужни смели стъпки, с цел да се употребяват в цялостен размер икономическите облаги от общия пазар в банковия бранш.

Такава е позицията на немския професор по стопанска система Аксел Вебер - ръководител на "Ю Би Ес ", някогашен шеф на немската "Бундесбанк " и някогашен член на Европейската централна банка, която той излага във "Файненшъл таймс ".

Според Вебер, за фирмите от сферата на финансовите услуги, които желаят да обслужват клиенти на територията на общността, Европейски Съюз наподобява по-скоро на конгломерат от 27 разнообразни пазари, всеки от които има личен регулатор плюс още един - 28-и - на върха. И въпреки че беше основана зона за единни европейски разплащания и ядрото на банков съюз, се резервират обилни различия и фрагментация.

В резултат, стотици милиони консуматори и компании в Европейски Съюз и цялата стопанска система на блока не могат да употребяват пълноценно опциите на единния пазар. По-голямата финансова интеграция освен ще облагодетелства хората и стопанството, само че ще проправи пътя за прекомерно забавилата се консолидация на европейския банков бранш и ще помогне за унифицирано въвеждане на паричната политика. А това ще раздра порочния цикъл, обвързващ банките и държавните управления, който лежи в основата на дълговата рецесия в еврозоната от 2010-а.

За да се форсира флегматичният развой на органична интеграция и консолидация, Европейски Съюз се нуждае от регулаторен "Биг Бенг ", който да преоформи европейския финансов бранш по този начин както осъщественото от държавното управление на английския министър председател Маргарет Тачър през 1986-а дерегулиране промени лондонското Сити и финансовия пейзаж на Острова.

Време е един европейски "Биг Бенг " да вкара изцяло приключена банкова рамка на Европейски Съюз за трансграничните банкови групи, построена върху пет съществени стълба.

На първо място, кредитните институции, които оферират услуги в няколко страни, би трябвало да са под юрисдикцията на Европейски Съюз, а не на националното законодателство, в това число и подписаните от тях контракти.

По този метод банките от общността ще могат да употребяват пълноценно забележителните икономии на разноски, произлизащи от обсега им на активност, и да работят по-ефективно, ползвайки една единствена платформа. Днес това не се случва поради разлики в националните условия против прането на мръсни пари и в наредбите за ипотеки.

На второ място, пан-европейските кредитори да се управляват само от Единния механизъм за контрол на Европейски Съюз, а не от националните регулатори.

Това ще освободи трансграничните банки от другите правила за честно и рационално държание и ще разреши свободно придвижване на капитали и на ликвидност в границите на банковите групи. Хармонизираното контролиране ще улесни и въвеждането и използването на нови технологии, като ограничения за цифрова идентификация, които са основни в битката против финансовите закононарушения.

Трето, трансграничните банки да употребяват обединен идентификационен код на интернационалните сметки (IBAN).

В момента някои самостоятелни консуматори и компании не могат да трансферират пари през националните граници поради дискриминация против задграничните IBAN кодове. Което сковава конкуренцията и нововъведенията в трансграничните разплащания.

Днес 10 европейски страни към момента имат национални картови схеми, които не одобряват карти на други страни членки на Европейски Съюз. Иновативни услуги, като мобилни портфейли, също се оферират само на национални нива. Европейският принцип за "свободно придвижване на хора " би трябвало да е придружен и от "свободно придвижване на фондове ", без бариери и без спомагателни разноски за потребителите.

На четърто място, всяка банкова група би трябвало да се подчинява само на единна рамка за банкрутите на Европейски Съюз.

Това ще направи по-надеждни и равноправи дейностите по справяне с банкови колапси. В момента единствено най-едрите банки се подчиняват на законодателството на Европейски Съюз, в случай че разгласят банкрут. Останалите са под национални юрисдикции, които в множеството случаи не са съвместими една с друга, в това число във връзка с наредбите за държавна помощ. В този смисъл първата стъпка може да е основаването на обединен административен инструмент за банкови ликвидации, както предлага Единният съвет по преструктуриране на Европейски Съюз.

На последно място, само че не и по значение, тези промени могат да отстранен множеството опасения във връзка с шерването на риска и да проправят пътя към обща за Европейски Съюз скица за гарантиране на депозитите.

Тя ще укрепи надеждността на депозитните застраховки и, за следващ път, ще раздра порочния цикъл банки-правителства. Единната стратегия за обезпечаване на депозитите ще е спомагателен буфер и ще подсигурява идентична степен на отбрана на потребителите от другите страни членки на Европейски Съюз.

Този регулаторен "Биг Бенг " ще оформи ядрото на обективен обединен европейски пазар на финансови услуги, който да работи в интерес на потребителите, на банките и на цялата стопанска система.

Според господин Вебер, тъкмо в този момент е най-подходящият миг за тези промени. Защото укрепването и задълбочаването на единния пазар ще разреши на Европейски Съюз да излезе по-силен и по-единен от рецесията след като и да било.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР