В дигиталното пространство двете основни платформи, в които рекламодателите избират

В дигиталното пространство двете основни платформи, в които рекламодателите избират ...

Къде ви е мястото?.


В дигиталното пространство двете основни платформи, в които рекламодателите избират да позиционират брандовете си заради доказана им ефективност, са Facebook и Google. Този избор обаче пряко зависи от формулирането на стратегиите, защото макар често се възприемат като конкуренти, приликите между най-голямата търсачка и най-голямата социална мрежа свършват с факта, че и двете помагат на бизнеса да се промотира чрез интернет. Накратко – разликата е, че AdWords помага да откриете нови потребители, докато Facebook помага на потребителите да намерят вас. Ето и някои от основните различия.

Google
Масивна аудитория
Като най-популярната и широко използвана търсачка, Google се смята за лидер в онлайн рекламата. На ден се осъществяват над 3.5 млрд. търсения, а на година – над трилион, което осигурява на рекламодателите достъп до масивна аудитория и превръща платформата във важна точка от стратегията за дигитален маркетинг. Освен това рекламите от Google се появяват в 98% от интернет пространството.
Богат избор от формати
От лансирането си през 2000 г. Google AdWords постепенно е разширява разнообразието си от рекламни формати, така че да има подходящ за всеки бизнес. Има и много допълнителни инструменти като геотаргетиране, допълнителни връзки и др.
Релевантността е на първо място
Едно от най-грешните схващания за PPC (pay-per-click) рекламата е, че тези, които вложат най-голям рекламен бюджет, автоматично печелят с Google Adwords. Факт е обаче, че алгоритъмът се фокусира повече върху качеството и релевантността на рекламите. Някои ключови думи може да струват повече от други – като например тези от финансовата индустрия, които традиционно са сред най-скъпите от който и да било професионален сектор – но колко ще заложат рекламодателите зависи именно от качеството и релевантността.

Facebook
По-голяма видимост
Към 29 април 2020 г. Facebook разполага с 2.6 млрд. активни потребители месечно, голяма част от които преглеждат профилите си по няколко пъти на ден. За разлика от PPC рекламите, тези в социалната мрежа са по-видими, тъй като са разположени между снимки и видеа в началната страница на всеки потребител. Така, докато разглежда съдържанието си от приятели, естествено и неусетно всеки попада и на предложенията на даден бранд.
Специализирани аудитории
Основно предимство на социалната мрежа са по-прецизното таргетиране, както и предварителното формиране на аудитории, известни като „топли“ и „сходни“, на базата на информацията, която платформата е събрала за тях. Тези функции предлагат на рекламодателите да групират потребителите си по определени критерии, на базата на поведението им онлайн, преди да насочат рекламните си усилия към тях.
Невероятна възвръщаемост на инвестициите (ROI)
Бизнесът и маркетолозите, които работят с Facebook Ads, забелязват добрата възвръщаемост на инвестициите, която платформата им осигурява. С малък бюджет могат да бъдат постигнати много положителни резултати, стига показването на рекламата да е добре конфигурирано.

Преди да формулирате стратегията си за дигитален маркетинг, погледнете по-мащабно на нещата – какво искате да постигнете в дигиталното пространство, къде са вашите потребители, какви са техните интереси и има ли смисъл да се появявате и във Facebook, и в Google, ако функционират различно.

По материал на Wordstream.com

Източник: manager.bg