В дигиталното пространство двете основни платформи, в които рекламодателите избират

...
В дигиталното пространство двете основни платформи, в които рекламодателите избират
Коментари Харесай

Къде ви е мястото?

В цифровото пространство двете съществени платформи, в които рекламодателите избират да нареждат марките си поради потвърдена им успеваемост, са Фейсбук и Гугъл. Този избор обаче директно зависи от формулирането на тактиките, тъй като въпреки постоянно се възприемат като съперници, приликите сред най-голямата търсачка и най-голямата обществена мрежа свършват с обстоятелството, че и двете оказват помощ на бизнеса да се промотира посредством интернет. Накратко – разликата е, че AdWords оказва помощ да откриете нови консуматори, до момента в който Фейсбук оказва помощ на потребителите да намерят вас. Ето и някои от главните разлики.

Гугъл
Масивна публика
Като най-популярната и необятно употребена търсачка, Гугъл се счита за водач в онлайн рекламата. На ден се реализират над 3.5 милиарда търсения, а на година – над трилион, което обезпечава на рекламодателите достъп до солидна публика и трансформира платформата във значима точка от тактиката за цифров маркетинг. Освен това рекламите от Гугъл се появяват в 98% от интернет пространството.
Богат избор от формати
От лансирането си през 2000 година Гугъл AdWords последователно е уголемява разнообразието си от рекламни формати, тъй че да има подобаващ за всеки бизнес. Има и доста спомагателни принадлежности като геотаргетиране, спомагателни връзки и други
Релевантността е преди всичко
Едно от най-грешните схващания за PPC (pay-per-click) рекламата е, че тези, които вложат максимален рекламен бюджет, автоматизирано печелят с Гугъл Adwords. Факт е обаче, че логаритъмът се концентрира повече върху качеството и съответността на рекламите. Някои основни думи може да костват повече от други – като да вземем за пример тези от финансовата промишленост, които обичайно са измежду най-скъпите от който и да било професионален бранш – само че какъв брой ще заложат рекламодателите зависи точно от качеството и съответността.

Фейсбук
По-голяма видимост
Към 29 април 2020 година Фейсбук разполага с 2.6 милиарда дейни консуматори месечно, огромна част от които преглеждат профилите си по няколко пъти дневно. За разлика от PPC рекламите, тези в обществената мрежа са по-видими, защото са ситуирани сред фотоси и видеа в началната страница на всеки консуматор. Така, до момента в който преглежда наличието си от другари, естествено и незабелязано всеки попада и на предложенията на даден бранд.
Специализирани аудитории
Основно преимущество на обществената мрежа са по-прецизното таргетиране, както и предварителното образуване на аудитории, известни като „ топли “ и „ сходни “, въз основата на информацията, която платформата е събрала за тях. Тези функционалности оферират на рекламодателите да групират потребителите си по избрани критерии, въз основата на държанието им онлайн, преди да насочат рекламните си старания към тях.
Невероятна възвръщаемост на вложенията (ROI)
Бизнесът и маркетолозите, които работят с Фейсбук Ads, виждат положителната възвръщаемост на вложенията, която платформата им обезпечава. С дребен бюджет могат да бъдат реализирани доста позитивни резултати, стига проявлението на рекламата да е добре конфигурирано.

Преди да формулирате тактиката си за цифров маркетинг, погледнете по-мащабно на нещата – какво желаете да постигнете в цифровото пространство, къде са вашите консуматори, какви са техните ползи и има ли смисъл да се появявате и във Фейсбук, и в Гугъл, в случай че действат друго.

По материал на Wordstream.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР