В деня, в който църквата почита свети Димитър, Радомир чества ...

В деня, в който църквата почита свети Димитър, Радомир чества

26 октомври - ден на Радомир

В деня, в който църквата уважава свети Димитър, Радомир празнува своя празник. Местните поданици имат вяра, че светецът е настойник на града и техен покровител. В предишното на Димитровден в Радомир се е провеждал огромен събор, а от 1999 година публично с решение на локалния Общински съвет 26 октомври е разгласен за Ден на града.

Заради изключителните ограничения празникът ще бъде по-семпъл - без концерти и всеобщи тържества. В утринните часове в локалната черква „ Св. Димитър ”, която означава и храмов празник, ще бъдат отслужени тържествена литургия и водосвет. По-късно денем в Общинския исторически музей ще бъде открита галерия живопис на Надежда Боборачка. Ще бъде показана и още една галерия с творбите от фотоконкурса „ Радомир през моя обектив ”.

По мотив празника, тази година почетният знак на община Радомир се присъжда на Доротея Андонова – Костадинова, ръководител на локалния клуб „ Олимпиец ”. Отличието е за приноса ѝ за разпространение на олимпийските полезности измежду младежите.

Източник: bnr.bg