В деня на откриването на Новата академична година разговаряме с

...
В деня на откриването на Новата академична година разговаряме с
Коментари Харесай

Проф. д-р Димитър Димитров: УНСС доказа, че има потенциал да управлява промените

В деня на откриването на Новата академична година беседваме с ректора на най-големия ни стопански университет за образованието в пандемия, модернизацията на икономическото обучение и зеления университет

Проф. Димитров, през днешния ден в УНСС откривате новата образователна година, с какво ще се обърнете към студентите при откриването? Какво е по-различно тази година, какви са Вашите цели?
За всички нас в този момент главен приоритет още веднъж ще бъде да се опази здравето на студентите, преподавателите и чиновниците в изискванията на епидемиологична обстановка. За това в УНСС има оголен пункт за имунизация, с което се надявам да улесним искащите. Предизвикателствата и измененията са част от живота и би трябвало да се стремим да извлечем положителното от тях. УНСС потвърди, че има капацитет да се оправя с тестванията и да ръководи измененията. Пожелавам на нашите студенти годините, прекарани в УНСС, да ги приготвят за всички провокации, с които ще ги срещне живота. Да бъдат образовани жители на света, дейни и виновни за бъдещето.

Как рецесията промени образованието?
Кризата подтиква просветителните институции да се приспособяват все по-успешно към измененията. Пандемията форсира процеса на цифровизация и оказа помощ даже в границите на присъственото образование да предлагаме повече цифрови запаси, което е значимо, тъй като те дават спомагателни преимущества. Кризата ни даде нови благоприятни условия. УНСС е взе присъединяване в разнообразни интернационалните планове, свързани с дигитализацията на образованието, само че рецесията ни накара да действаме доста бързо. Платформите, с които разполагаме, дават доста нови благоприятни условия - нов вид образователни материали, потребление на мултимедия, електронни запаси, налични за огромна публика.
Дигиталното ще е основна част от живота, образованието и бизнеса отсега нататък. И ние сме горди, че сме водачи в дигитализацията на висшето обучение. Студентите на УНСС ще имат неповторимия късмет да срещнат 100-годишна традиция с съвременно икономическо обучение, стъпило на най-съвременните способи за преподаване.

Университетът навлиза във второто си столетие, какво следва?
УНСС е част от елитната университетската мрежа ENGAGE.EU - европейски университет, дружно с шест други водещи европейски висши учебни заведения в региона на стопанската система и обществените науки. Това са University of Mannheim (Германия), LUISS University (Италия), NHH Norwegian School of Economics (Норвегия), Tilburg University (Нидерландия), University of Toulouse 1 Capitol (Франция) и WU Vienna University of Economics and Business (Австрия). Бюджетът по този световен план за основаване на взаимни курсове, модули и стратегии за образование, взаимни проучвателен мрежи, обезпечаване на връзка с бизнеса, неправителствения и обществения бранш е 7 млн. евро.

Започваме и реализацията на доста значим план за цифровизация на икономическото обучение - „ Икономическо обучение в България 2030 ", който ще представим при откриването на новата образователна година. Проектът е на стойност 5 млн. лева Като водещ университет в България УНСС следва да модифицира своето образование, респ. образователни стратегии по Икономика и ръководство, по метод, който разрешава те да бъдат сходни с стратегии в Европейски университети и използвани в актуалните бизнес-условия. Актуализирането и модернизирането ще бъдат направени в партньорство с други водещи на районно ниво университети като Стопанска Академия - Свищов, Бургаски свободен университет, Национална спортна академия и КРИБ.

Чрез това коопериране ще бъдат основани и приложени в практиката настоящи образователни стратегии, учредени на цифровизация. Ще проработят 9 цифрови класни стаи и 3 цифрови лаборатории, които са неотменно допълнение на актуалния образователен развой. Това ще даде опция да се употребява в оптималната степен шерването на запаси, в това число и на ноу-хау, сред партньорските университети Проектът залага на включване на огромна част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в стратегиите за повишение на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в задграничните сътрудници, като делът на младите учени би трябвало да е не по-малко от 15 на 100.
Много значимо за нас е, че приключихме и подготовката по основаването на нова университетска мрежа под егидата на ЮНЕСКО с център УНСС. Очакваме утвърждение на първата SDSN (Sustainable Development Solutions Network) в България до края на годината.

УНСС има нов образователен корпус, има ли и други усъвършенствания на образователната база?
Както към този момент загатнах, пандемията е опция. Използвахме времето на обществена изолираност с цел да създадем усъвършенствания в материалната база.



Новият корпус „ К "

Със лични сили реновирахме 53 образователни зали и кабинети, т.е. от предходната година сме реновирали 70 % от сградния фонд. 80 на 100 от осветителните тела са сменени с енергоспестяващи. Ремонтирана е 1561 кв. м хидроизолация. Ще прибавя, че и новият ни корпус „ К " е построен посредством енергоспестяващи технологии.



Лого на самодейността „ Зелен университет "

Искам да отбележа, че УНСС е институция, ангажирана с устойчивостта за това тази година стартираме и самодейността „ Зелен университет ". Редно е младежите да са първите, които ще допринесат за понижаване на отрицателния отпечатък върху природата. Освен озеленяване и преработване, за нас да бъдем зелени значи и спомагателна електронизация за понижаване използването на хартия - както имаме към този момент студентска електронна брошура, електронен указател, платформа „ Уеб студент ", електронно полагане на изпити в Тестови център, електронна деловодна система и други Ще наблегнем и на целеустремено издигане на информираността на студентите в посока запазване на околната среда. В момента работим по написването на Зелена УНСС харта.

Как пандемията се отрази на приема?
Щастлив съм да оповестя, че макар комплицираната година ние резервираме, даже надвишаваме миналогодишния банкет в ОКС „ Бакалавър ", като повече от 1/3 от студентите са в платено образование. Най-голямото преимущество за студентите е, че приемът е по специалности още от 1 курс. В момента тече спомагателен банкет на бакалаври на обособени незаети места в платена форма на образование. Продължава и кандидатстването за магистърските ни специалности.

Кои са най-предпочитаните специалности?
Не мога да не изразя своето удовлетворение, че за поредна година ползата към Финансово-счетоводния факултет остава доста огромен. Безспорен любимец е специалността „ Маркетинг ". Тази година можем да се похвалим и с извънредно огромен интерес към компетентност „ Право ". Хит се оказва и отдалечената форма на образование. Там приемът се е повишил с 20 на 100.
Интересът към Университета за национално и международно стопанство не е инцидентен. Той е законосъобразен резултат от поредните старания на нашите преподаватели да оферират обучение на международно равнище и съществени научни проучвания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР