В деня на 143-та годишнина от освобождението на Плевен от

...
В деня на 143-та годишнина от освобождението на Плевен от
Коментари Харесай

Руският посланик почете освобождението на Плевен

В деня на 143-та годишнина от освобождението на Плевен от османско робство съветският дипломат в България Анатолий Макаров, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, ръководителят на представителството на Россотрудничество Олга Широкова, представители на съветската дипломатическа задача сервираха венци и цветя пред безконечния огън на мавзолея-параклис „ Св. Георги Победоносец “, пред паметника на военачалник Михаил Скобелев, пред бюстовете на съветския император Александър II и военачалник Едуард Тотлебен в двора на къщата-музей „ Цар Освободител Александър II “.

На церемонията участваха и посланикът на Беларус в България Александър Лукашевич, кметът на община Плевен Георг Спартански, както и водачът на АБВ Румен Петков.

Мероприятието се организира при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

Нека напомним, че на 10 декември 1877 година, по време на руско-турската война от 1877-78 година, съветските войски освобождават българския град Плевен. Тази победа слага началото на освобождението от турското робство на славянските нации на Балканите.

Предприети са 3 кръвопролитни щурма, след което съветските войски минават към продължителна обсада на града. Опитът за пробив на блокадата не води до триумф и 50-хилядният гарнизон на Плевен капитулира след раняването на Осман паша.

Руската войска губи 1700 души. Турските загуби възлизат на към 6000. Останалите 43 338 турски бойци се предават в плен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР