В Държавен вестник беше обнародвана актуализацията на държавния бюджет, с

...
В Държавен вестник беше обнародвана актуализацията на държавния бюджет, с
Коментари Харесай

Стана ясно от кога ще зареждаме с отстъпка от 25 стотинки за литър в бензиностанциите

В Държавен вестник беше обнародвана актуализацията на държавния бюджет, с което в действие влиза отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Важно е да се знае, че понижението ще може да бъде употребено три дни след обнародването. Не всички бензиностанции обаче ще го начисляват, тъй като понижението ще се ползва по избор на всяка обособена бензиностанция.

" Пожелателно е, или по желание на оператора, те да вземат участие в препоръчаната държавна помощ. Не са длъжни да дават отстъпка за всички предлагани от тях горива. Но е пожелателно. Не можем да задължим оператори за нещо, което би могло да утежни бизнеса им ", сподели преди ден в ефира на Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.
 Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър
Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Какви са цените на бензина и дизела през днешния ден?

" Към момента нямаме информация някои от огромните вериги да не вземат участие, само че клиентът би трябвало да попита дали операторът предлага отстъпката ", разясни Терзиев.

Още преди обнародването обаче компаниите от петролния отрасъл сигнализираха за куп подводни камъни, които затрудняват използването на отстъпка от горивата и ще доведат до банкрути на дребни бензиностанции.

" Цялата скица е измислена по този начин, че единствено една-две вериги бензиностанции, да се включат в нея, тъй като всички останали търговци няма да може да си го разрешат ", разяснява пред Иван Кашилски, ръководител на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива в България, така наречен асоциация на дребните играчи на петролния пазар. Той изясни, че процедурата планува търговците цялостен месец за своя сметка да вършат отбива от продажбите към клиентите си и на идващия месец да си го прихващат от начисленото Данък добавена стойност.

" Ако цялостен месец продаваш под себестойност, тъй като купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш Данък добавена стойност, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи единствено за компании с няколко други действия. Ако пък се откажеш да влезеш в схемата с отстъпките, клиентите ти ще те изоставен. И в двата случая дребните търговци са в неизгодно състояние. Очаквам да изчезнат дребните бензиностанции в дребните обитаеми места ", разяснява Кашилски.
 Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво няма да се ползва от 1 юли. Бензиностанциите ще чакат обнародването на плана
Oтcтъпĸaтa oт 25 cтoтинĸи зa литъp гopивo нямa дa ce пpилaгa oт 1 юли, ето какво ще чакат бeнзинocтaнциите

Причината е забавянето на актуализацията на бюджета

Как ще се начислява отстъпката?

При обслужване на бензиностанция, с цел да получи отстъпката, потребителят би трябвало да показа ваучър на автомобилното средство, което би трябвало да бъде от категория L или M1. Тя не важи за транспортни средства от категория N1.

Търговецът пък ще издава уголемен касов бон, в който ще се вписва регистрационният номер на МПС-то и ще се отразява предоставената отплата като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР