В държава, където има ред, бъди смел в действията си

...
В държава, където има ред, бъди смел в действията си
Коментари Харесай

6 стъпки на Карадайъ към Президентството

В страна, където има ред, бъди самоуверен в дейностите си и в думите си. В страна, където няма ред, бъди самоуверен в дейностите си и внимателен в думите си, учи Конфуций.

Смело деяние предприе водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, откакто Движението организира две парламентарни акции под мотото Рестарт на държавността. Кандидатира се за президент, дружно с най-успешния евродепутат на България Искра Михайлова.

Мнозина одобриха с подигравка скока на Карадайъ, само че още първите социологически изследвания, които го подредиха на трето място с 11% и пред Лозан Панов, демонстрираха, че кандидат-президентската двойка има голям капацитет. А знаковата предизборна акция, която Движение за права и свободи прави, демонстрира, че Движението в действителност е готово да отвори нова страница, както в политическата история на партията, по този начин и в тази на страната.

6 знака за държавност даде Движение за права и свободи с кандидат-президентската акция на Мустафа Карадайъ. Той насочи посланията си от 6 столици, в които предишното се среща с бъдещето - Брюксел, сърцето на Европа, и петте исторически столици на България.



Кампанията на Карадайъ стартира от Европа със знакови срещи в Хага и Брюксел. Лидерът на Движение за права и свободи, дружно с Искра Михайлова, организира серия диалози с европейските депутати, с европейските комисари, срещна се със 7-те демократични министър-председатели на страни от Европейски Съюз, както и с ръководителя на Съвета на Европа Шарл Мишел. Участва в срещата на демократичния връх, видя се с управленията на демократичните партии на Балканите.

Признанието на Европа и мощната поддръжка на европейските либерали ни даде самочувствието и увереността да се кандидатираме с госпожа Михайлова за президент и вицепрезидент, сподели Карадайъ. И изясни, че в Движение за права и свободи, също както в Европа, разликата не е недостатък, а благосъстояние. Европа не дели и не прави оценка хората по етнос и вяра, не гледа и кой от коя страна е. За Европа единственият аршин е кой какво може, какви цели и цели има и по какъв начин ги извършва.



Не инцидентно президентът на АЛДЕ е Илхан Кючюк от Движение за права и свободи, ръководителят на европейската демократична юноша е Антоанета Асенова от Движение за права и свободи, от Видин, зам.-председател на третата по величина група в Европарламента е Искра Михайлова, която тази седмица бе избрана отново за още един мандат на поста си. А цялата европейска селскостопанска политика се управлява от Атидже Алиева - Вели, също от Движение за права и свободи.



Това е по този начин, тъй като Движение за права и свободи е еднообразно и в Каолиново, и в София, и в Брюксел, и в Страсбург, неведнъж акцентира по време на предизборната си обиколка Карадайъ, изтъквайки че Движението отстоява едни и същи полезности. Не сме като някои политически лицемери, които в Брюксел гласоподават едни решения, а в българския парламент други, и чертаят подправени облици на Движение за права и свободи, сподели водачът на Движението. И изясни, че за Движение за права и свободи разликата е благосъстояние. То даже оказва помощ на другия да отстоява своята еднаквост, тъй като единството се ражда в заеднността на разликите.



Официално акцията на Движение за права и свободи потегли от София. Движението е най-технологичната партия у нас, сподели водачът му. Кандидатурата му за президент и тази на Искра Михайлова за вицепрезидент, както и листите на Движение за права и свободи бяха показани на онлайн събитие, след което белият рейс на Движение за права и свободи потегли на обичайна си обиколка в страната, брандиран с № 17. Още при тръгването му, Движение за права и свободи насочи главното си обръщение. То към този момент е задоволително пораснало политически и държавнически, с цел да показа кандидат-президентска двойка с имена Мустафа и Искра. Ние въплъщаваме единството на нацията, безапелационен бе Карадайъ, тъй като и той, и Искра Михайлова от 30 години изповядват една политическа философия - на институционалността и на заедността.



Със старта на акцията Движение за права и свободи съобщи, че желае да покаже на гласоподавателите си най-малко две неща. Първо, че президентската институция не е лишена от пълномощия. Второ - да опише за какво страната ни бе хвърлена в композиция от рецесии (здравна, обществена, икономическа, политическа), извънредно разделяне, ненавист и липса на постоянен кабинет.

По Конституция президентът предлага сплотяващи национални дела, съобщи на първото си предизборно събитие страната Мустафа Карадайъ. И предложи такава: В най-скоро време да стигнем междинните европейски стандарти на живот. Не в миналото, в необозримото бъдеще. А тук и в този момент, за нашето потомство, сподели Карадайъ. И изясни, че Движение за права и свободи има формулата за това. Още през 2016 година Движението изведе главните си цели - чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста сила (зелена икономика), високи технологии и присъединяване на свободните и дейни жители в политическите процеси. Година по-късно тези цели станаха основата на програмата на Движение за права и свободи за ускорено икономическо развиване, което да приравни приходите у нас с европейските. Гледаха ни с подигравка, само че когато през 2020 година тези цели станаха цели на Европейски Съюз, се разбра, че сме прави, изясни Карадайъ.

Градът, в който сподели това, не бе инцидентно определен. Места като Баба Вида, Кръстатата казарма и не на последно място – църквата, джамията и синагогата, превръщат  Видин в дребния Йерусалим. Малко са местата по света, където спокойно съжителстват храмове на три религии. Те освен са магнит за туристите, само че обогатяват града, всяка със своята характерност.

Движение за права и свободи има самочувствието да дава национални цели, тъй като още в зората на демокрацията, през 1991 показахме мястото и пътя на България, сподели Карадайъ. И напомни, че точно основателят на Движението доктор Ахмед Доган, през днешния ден почетен ръководител, първи уточни от трибуната на Народното събрание мястото на България - в Европейски Съюз. Като съобщи, че пътят за Европейския съюз минава през участието в НАТО.

С кандидат-президентската си двойка Движение за права и свободи желае да покаже, че България има потребност от нов стадий на развиване на демокрацията, съобщи Мустафа Карадайъ в града, където се е родила актуалната българска държавност - Велико Търново. Нов стадий, в който хората, които се избират на държавни постове не се правят оценка по етнос, вяра, партийна принадлежност. А по това какво могат и какво вършат.

Ние платихме доста висока цена, с цел да доведем демокрацията в България, само че сме очевидци по какъв начин тя се разрушава през последните 12 години и изключително през последните 6 месеца, сподели Карадайъ. Той изрично съобщи, че за разлика от настоящия президент, който погази Конституцията, той и Искра Михайлова ще са поръчител за спазването й. Мустафа Карадайъ е от рядката порода политици-идеалисти, съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев и описа по какъв начин, когато за първи път Мустафа Карадайъ влезнал в пленарната зала носел дребна синя брошура. Оказала се Конституцията. От тогава до през днешния ден всички в Народното събрание знаят, че покаже ли Карадайъ Конституцията, някой е погазил главния закон в страната.

Знаково, точно в старопрестолния град Цонев съобщи в концептуална тирада за държавността, че до момента в който Карадайъ е страж на Конституцията, за Радев тя е врата в полето. От Търново Цонев стартира и своя роман " за какво се стигна до третите избори ", като даде обещание във всеки град да показва една причина. Като първа той дефинира задкулисието. България е на този хал, тъй като един кръг, който ние назоваваме " Капитал " с логистик Иво Прокопиев и мъдрец Иван Кръстев, ръководи без да се явява на избори и да ги печели, този кръг стои някъде, само че има министри във всички кабинети - и на Борисов, и на Плевнелиев, и на Радев, сподели Цонев. И съобщи, че в случай че до 4 април Движение за права и свободи е призовавало за разграждане на модела Борисов, в този момент приканва за разграждане на модела Борисов - Радев. Защото той има общ знаменател - Иво Прокопиев.

Президентската институция би трябвало да бъде полето за реализиране на единодушие, мястото където партиите, с техните идеологически разлики, да намират единодушие по националните дела, съобщи Мустафа Карадайъ не къде да е, а в първата българска столица Плиска.

Безплатна и налична детска градина е една от тях. Защото децата ни би трябвало да бъдат образовани, да се социализират от най-ранна възраст, да бъдат възпитавани в полезности, сподели Карадайъ. Пълен пакет  от ограничения за поддръжка на работещите родители, обществено слаби, пенсионери и бизнеса ще предложи още в първите дни Движение за права и свободи на новия парламент и ще упорства да бъдат включени в новия бюджет на страната за идната година. Движението упорства за продължение на помощта за пенсионерите, заслужено преизчисление на пенсиите, което е отлагано толкоз години, енергийни помощи за обществените пластове, които мъчно биха понесли скока на цените на енергоносителите, поддръжка за бизнеса с съответни ограничения, помощ за работещи родители, безапелационна поддръжка за здравната система в продължаващата пандемия.

Ще обмислим цялостен пакет от данъчни ограничения в поддръжка на българската хранително-вкусова индустрия, с цел да може храните да бъдат на малко по-поносими цени, сподели още Карадайъ. Той съобщи, че деликатно ще прегледат опцията за понижаване на ставката на Данък добавена стойност за храните, само че тя ще бъде въведена единствено в случай че има гаранции, че търговците ще понижат цените. Предвижда се и основаването и специфичен Съвет по енергетика към президентството, тъй че страната да има ясна визия и тактика по какъв начин ще развива енергетиката.

В първата българска столица, където са и знаците за установяването на държавността, Йордан Цонев подчертава върху още една причина за положението на страната сега - неналичието на доверие в институциите. " Какво направи за институциите през последните 10 години трикратният някогашен министър председател Бойко Борисов? С изключително усърдие разрушаваше институциите, наричаше парламентаристите безделници, с години не се явяваше в българския парламент на надзор. Неглижираше Конституцията и закона, сподели Цонев. И добави: " Какво направи сегашният президент Румен Радев: Още на третия ден откакто се закле, влезе в храма на демокрацията - българския парламент и се обърна към народните представители с думите: " Остават ви още няколко дни ".

Един от главните ни цели е да покажем на света богатото си културно-историческо завещание, съобщи Мустафа Карадайъ от Велики Преслав. В перлата на Симеоновата България той разпростра нов акцент в националните дела, който ще пази взаимно с претендента за вицепрезидент Искра Михайлова.

„ Българският трибагреник би трябвало да се вее от всяко учебно заведение, от всяка социална града, от всеки дом. А българското културно завещание би трябвало да бъде налично за цяла Европа и целия свят “, сподели Карадайъ. Според него в програмата за ускорено икономическо развиване на Движение за права и свободи точно с развиването на културното завещание партията вижда ресурса за повсеместен стопански и нравствен напредък на нацията.

Искра Михайлова пък съобщи във видеообръщение от Страсбург, че ще работи за това всеки един европеец да усеща за свое обвързване да посети Плиска и Преслав, да се поклони пред руините на една държавност, която е от първите в съвременна Европа. „ Така европейците ще могат да схванат културата на българина, ще схванат от кое място идва модерна Европа, разглеждайки Мадарския конник. Но дружно с това модерният европеец би трябвало да прекрачи и прага на Томбул джамия, с цел да види хубостта, силата, голямата упоритост и преплитането на културите в един от най-големите монументи на ислямската вяра на територията на Балканския полуостров “, акцентира Михайлова.

Разглеждайки и Двора на кирилицата в Плиска, и музея във Велики Преслав, Мустафа Карадайъ съобщи, че тези исторически места са въплъщение на философията на заедността и подчертава върху актуалното значение на заветите, които ни завеща хан Кубрат. Той съобщи, че девизът, изписан и на герба, и на постройката на Народното събрание: " Съединението прави силата “, не е факсимиле. Той обаче има смисъл единствено когато го изпълняваме.

„ Най ни отива на нас като Движение за права и свободи да напомним завета на Кубрат на тези инцидентно попаднали в политиката хора, които не могат да осъзнаят институционалността на позициите, които заемат. Преди 30 години, когато се обединихме, застанахме с голи ръце против танковете на Тодор Живков и тоталитарния режим и не сме допускали, че през днешния ден децата и внуците на тези комунисти ще застанат със същите комунистически способи да ни разделят. Ние си знаем урока, знаем завета на хан Кубрат. И споделяме пристигнало е време за нов стадий от демократичното развиване на България - за единение на нацията “, съобщи Карадайъ.

В столицата, в която по времето на цар Симеон българската страна доближава най-големия си политически, културен и нравствен подем, а самия той остава в паметта на нацията като ловък военачалник и посланик, само че и като подстрекател на забележителни културни постижения, Йордан Цонев повдигна въпроса за днешното водачество и открои фигурата на почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган като общественик и визионер, който вижда 20 години напред.

„ Политическото водачество е да носиш отговорност, не да се криеш зад другите: Да поемеш в сложен миг жезъла и да поведеш хората. Но у нас има егоизъм и обикновен авторитаризъм. Денят, в който се оповестиха новите ограничения против ковид, още веднъж сподели, че в България няма водачество. Кой излезе да поведе страната, с цел да я изведе от тази рецесия, кой пое отговорност? Сегашният президент се скри зад министъра, чиято оставка през днешния ден желаят всички политически сили. Бойко Борисов, който в този момент желае оставката на Радев и който при започване на рецесията направи щаб под наше давление, на третия ден даде думата на хора като Мангъров, които разколебаха цялата нация в изгодата от имунизирането “, напомни Цонев.

Той съобщи, че за разлика от тях, претендентът за президент на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в никакъв случай не се криел зад партията, не е бягал от отговорност, в сложни моменти е заставал начело и е водел партията.

Дали обаче България е подготвена да признае политическото водачество на Движение за права и свободи и новият президент да носи името Мустафа Карадайъ? Този въпрос препраща към словото на Ахмед Доган отпреди година, когато основателят на партията даде скъп съвет на депесарите при сканиране на всяка обстановка.

„ Винаги бъдете една крачка пред другите. Ако изпреварването на другите е отвратително за тях, тогава ще се превърнем в сборен облик на врага за всички ", сподели тогава Доган.

Още първата седмица от акцията, с слагането на национална цел и с представянето на най-малко три нови огромни начинания, Карадайъ извърши с ново наличие президентската институция. Изпълни първата част от заръката на Ахмед Доган.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР