В четвъртък започва строителството на пробива под железопътната гара в

...
В четвъртък започва строителството на пробива под железопътната гара в
Коментари Харесай

Започва строителството на пробива под жп гарата в Пловдив за 90 млн. лв.

В четвъртък стартира строителството на пробива под железопътната гара в Пловдив за 90 млн. лева, заяви Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ).

Железопътен възел Пловдив е измежду най-важните железопътни връзки в България, с огромно регионално-икономическо и стратегическо значение.

С реализацията на плана доста ще се понижат тапите при автомобилния трафик и нездравословното влияние върху околната среда в Пловдив и района.

Комуникационно-транспортният пробив под Централната жп гара ще свърже южните квартали на града с центъра.

Проектът

Идейният план за рационализация на жп възел Пловдив е създаден от ДЗЗД " Тракия Консулт " с водещ сътрудник " Трансгео " ООД.

Трасето на пробива под региона на гаровия комплекс е съобразено и следва плануваното в Общия организационен проект на Пловдив подземно прекосяване от бул. " Васил Априлов " към бул. " Македония ".

То е паралелно на съществуващия пешеходен подлез. Има планувани спирки на всеобщия градски превоз и минава под бъдещата " Южна дъга ". Предвидени са комфортни отвесни пешеходни връзки.

Подземното прекосяване продължава и под пероните на автогара " Родопи ". Развръзките с южна дъга се реализират посредством две кръстовища със светофарни уредби, надлежно на бул. " Македония " и " Южна дъга ".

При това решение се реализира и отвесна връзка (пешеходна) сред спирките на градския превоз в подземното прекосяване, автогара " Родопи ", стадион " Спартак ", обществено-обслужващи обекти - магазини " Била " и " Мосю Бриколаж " и административната постройка на НКЖИ.

В препоръчаното решение се нарушава директната връзката на бул. " Васил Априлов " с колелото на централна гара. Развръзките се реализират по ул. " Велико Търново " посредством две светофарни уредби - надлежно на бул. " Васил Априлов " и бул. " Руски ".

Тунелът ще бъде с две пътни платна по 7.50 м, междинна разграничителна линия от 3 м и два тротоара по 0.75 м.

Спирките за градския превоз са планувани под бъдещата постройка от гаровия комплекс и под трасето на " Южна дъга ", и част от терена на автогара " Родопи ". Спирките ще се разположат в " джобове " с дължина 45 метра.

Строителят

Изпълнител на обекта е обединяване " Проект Пловдив " ДЗЗД, в което влизат компаниите " Трейс Груп Холд " АД и " Балкантел " ООД. Договорът с тях е за малко над 89 млн. лева без Данък добавена стойност и беше

Дейностите по контракта би трябвало да приключат до 35 месеца от подписването му. За планиране бяха планувани 8 месеца, а за строителство до 27 месеца.

Обектът е част от огромния план за, който се финансира по механизма " Свързана Европа ". Той планува още рационализация на стоманения път, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации на Централната жп гарата в града.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР