В четвъртък законодателният орган на американския щат Оклахома одобри закон,

...
В четвъртък законодателният орган на американския щат Оклахома одобри закон,
Коментари Харесай

Ще се върнат ли САЩ 50 години назад?

В четвъртък законодателният орган на американския щат Оклахома утвърди закон, с който се не разрешава абортът от етапа на зачеването, както и дава право на частни лица да съдят организациите, които правят сходна процедура. Този акт е измежду най-ограничаващите закони в страната и е недвусмислено отменяне на отбраната, обезпечена от решението на Върховния съд на Съединени американски щати от 1973 година по делото " Роу против Уейд ". Законът не разрешава абортите на всеки един стадий от бременността, като се изключи незабавни медицински положение, след обезчестяване, полово принуждение, инцест.

Проектът беше утвърден от щатското законодателно тяло с 73 на 16 гласа и в този момент отива при губернатора Кевин Стит, който към този момент се закани да подписва всеки закон, който лимитира абортите, оповестява Си Ен Ен.

Това се случва, до момента в който ръководеният от републиканците щат се подготвя законодателно с разнообразни ограничавания на абортите, в очакване да бъде оповестено решението на Върховния съд, с което може да бъде анулиран прецедентът от 1973 година " Роу против Уейд " (Roe v Wade) e историческо дело, с което се осигуряваше федерална отбрана на правото на аборт и беше посочено въобще като насочна точка и за интернационалните старания за възстановяване на правата на дамите,

На 2 май в " Политико " изтече черновата на предстоящото решение на съда, съгласно която " за " анулация са дали своят вот пет от общо девет негови членове. Официалният вид се чака в края на юни - началото на юли т. година, само че пристрастеностите в Съединени американски щати по една от обичайните разграничителни линии в обществото са изострени. Вълна от митинги заля страната като предишния уикенд демонстрации имаше в 380 американски градове, измежду тях и Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Чикаго.
Протестите: Няма да се върнем обратно
" Няма да се върнем обратно ", " Репродуктивна правдивост за всички " - това бяха някои от плакатите на протестиращите. Те скандираха известния рефрен: " Моето тяло, моят избор ".

Ако сходно решение се приема от Върховния съд, това ще дава опция обособените щати сами да вземат решение по какъв начин ще работят във връзка с правото на аборт. И евентуално най-малко 26 от тях - главно южните и в Средния запад, ще забранят абортите. Така дамите ще бъдат принудени да пътуват стотици километри до най-близката клиника в щат, където това е позволено, или сами да се пробват да спрат бременността си с медикаменти. Като цяло това ще докара до повишен риск от гонене, принуждение и тормоз над дамите и медиците.

Въпреки че болшинството американци поддържат правото на аборт, тематиката е с дълбоки корени в US обществото, като го разделя съществено, а някои анализатори напряко я дефинират като " политически токстична ". Републиканците непрекъснато натискат сходна отбрана да бъде напълно отстранена или най-малко много отслабена.

До крайното решение на Върховния съд абортите остават легални на всички места в страната, акцентират уредниците на митингите.

Опасността дамите да изгубят право, което са си извоювали преди 50 години, обаче не наподобява за занемаряване.

" Как могат да ми лишават нещо, което считам за човешко право? ", споделя пред " Гаръдиън " Джули Кинсела, учителка, която е на митинга в Ню Йорк предходната седмица. Кинсела изяснява, че изпитала яд и пъкъл, когато чула новините за проекторешението на съда.

" Започнах да се запитвам - в какво посока се движат Съединени американски щати с това решение. Имахме толкоз огромен прогрес в това отношение. Неприятно ми е да виждам да се връщаме обратно и още веднъж би трябвало да се борим за нещо, което към този момент сме извоювали ", прибавя тя.

На митинга в Лос Анджелис Глория Алфред, юрист на правата на дамите, споделя своя опит с незаконен аборт от времето преди решението по делото " Роу против Уейд ", през 60-те години на предишния век Това ѝ се случва като младеж.

" Бях оставена да лежа във вана в личната ми кръв. Една здравна сестра ми сподели - " Дано това да ти е за урок ". За урок ми беше, само че друг, за който тя говореше ", спомня си Глория, която по-късно става цивилен деятел.
" Роу против Уейд "
" Роу против Уейд " - какво се случва и за какво това решение на Върховния съд на Съединени американски щати е толкоз значимо?

През 1969 година Норма Маккорви (известна в правосъдната процедура с псевдонима Джейн Роу) забременява с трето си дете, само че желае да направи аборт. Жената обаче живее в щата Тексас, а там абортите са неразрешени, в случай че не са по нужда, с цел да се избави животът на майката. Нейните юристи завеждат дело във федералния съд против локалния областен прокурор Хенри Уейд като желаят законите на щата Тексас за правото на аборт да се разгласят за противоконституционни. След правосъдни произнасяния в нейна изгода на локално равнище щатът Тексас се обръща към Върховния съд на Съединени американски щати. През януари 1973 година съдът излиза с решение в интерес на Маккорви като се базира на 14-ата корекция на конституцията, която подсигурява правото на персонален живот, което пази правото на бременна жена да избира дали да направи аборт. В решението се прецизира, че това право не е абсолютно и би трябвало да се търси баланс и със отбраната на живота и здравето на дамите, както и на неродените деца. В първия триместър на бременността абортите не могат да бъдат неразрешени. във втория - трябват съществени здравни причини. в третия това може да стане само и единствено в случай че има огромен риск за здравето на майката, при изключителни случаи. Съдът квалифицира правото на аборт като фундаментално. Някои критици на решението упрекват тогава съдиите в съдебене активизъм.

Проектът на решение, изминал на 2 май в " Политико ", сочи, че в този момент Върховният съд се готви да анулира това, което е постановил преди 50 години. Черновата е направена от консервативния арбитър Самюъл Алито, назначен по времето на Джордж Буш през 2006 година Председателят на съда Джон Робъртс в публично известие удостовери достоверността на документа, само че акцентира, че план не е равно на решение на съда или крайна позиция на членовете му по обсъждания случай.
Кои щати към този момент са подготвени със закони за възбрана на абортите
В 13 щати към този момент има закони, които при решение на Върховния съд за анулация на прецедента с " Роу против Уейд ", ще наложат възбрана на абортите. Това са Арканзас, Айдахо, Кънтъки, Луизиана, Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Тенеси, Юта, Тексас, Оклахома и Уайоминг. Още почти толкоз щати могат бързо да се задейства със законодателство за ограничение мощно на правото на аборт. Всичко това по оценките на Guttmacher Institute, организация, която лобира за правото на свободен избор, може да засегне 36 млн. дами. Най-силно отражение това ще има върху бедните и дамите от малцинствата.
Общественото мнение за " Роу против Уейд "
Според данни на Института " Пю " от 2019 година 62 на 100 от интервюираните американци считат, че абортите би трябвало да са законни в множеството случаи. В изследване от 2021 година по поръчка на CBS, огласените резултатите са сходни - 62 на 100 споделят, че желаят прецедентът по делото " Роу против Уейд " да остане в действие, 38 желаят да бъде анулиран. Изследване на “Пю” от март тази година обаче демонстрира, че съгласно 19% от интервюираните правото на аборт би трябвало да бъде безусловно, без изключения, а 8% считат, че би трябвало да бъде неразрешен във всички случаи, без изключения. За 42% абортът би трябвало да бъде разрешен, само че не във всички случаи, а съгласно 29% от интервюираните той би трябвало да бъде противозаконен, само че да има изключения.
Защо тематиката излезе още веднъж на дневен ред?
Върховният съд би трябвало да се произнесе по закон на щата Мисисипи от 2018 година (делото Dobbs v. Jackson Women`s Health Organization), който не разрешава абортите след 15-ата седмица на бременността, и по този начин се опълчва на решението от 1973 година

Трима от деветимата висши съдии са назначени от Доналд Тръмп. Това промени салдото в съда към доста по-консервативен уклон и превес наподобява вземат тези, които са по-скептични към " Роу против Уейд " и желаят повече ограничавания за достъпа до аборт. В каква посока се движат настроенията на висшите съдии стана ясно, откакто оставиха в деяние мощно рестриктивен закон (S.B. 8, влезнал в действие през май 2021 г.) на щата Тексас. Чрез него се постановява съвсем цялостна възбрана на абортите след 6-ата седмица като посредством една много подла скица се дава право на всяко частно лице да съди всеки, който оказва помощ за осъществяване на аборт в Тексас.

Когато през март т. година губернаторът на Айдахо Брад Литъл подписа закон за ограничение на абортите в жанр " Тексас ", той въпреки всичко призна за някои рискове. Така фамилиите на някой изнасилвач могат да заведат дело за това, че е осъществен аборт от неговата жертва, уточни той.

В други щати се разискват законови промени, които да попречат на дамите да пътуват до различен щат, с цел да създадат аборт или да си набират лекарства, които разрешават преустановяване на бременността без хирургична намеса. Законопроект, препоръчан предходната година, планува щатските управляващи да могат да санкционират лекари, които правят аборт на жителка на сътветния щат, без значение къде.

Отмяната на " Роу против Уейд " по всичко проличава - като се има поради появяването на нови и нови ограничаващи правото на аборт законодателни оферти, " ще пусне духът от бутилката " в консервативните щати. И ще върне в някои връзки Съединени американски щати 50 години обратно.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР