В четвъртък поканите за септемврийското събитие на Apple бяха изпратени,

...
В четвъртък поканите за септемврийското събитие на Apple бяха изпратени,
Коментари Харесай

Apple все още не е готова за своя супер кола

В четвъртък поканите за септемврийското събитие на Apple бяха изпратени, съпроводени от орлов взор към Apple Park и думите “Gather round”. Веднага заваляха клюки какво може да значи тази фраза – от най-логичното до съвсем неуместни догатки. Някои считат, че признакът наподобява на волан, на овална писта. Дали Apple не подсказва, че е подготвена да покаже толкоз дълго обсъжданата своя кола Apple Car?

Интересно би било какво може да ни покаже кола, основано от екипа в Купертино, само че въпреки всичко към този момент това е по-скоро в региона на научната фантастика.

 Поканата на Apple със признака и фразата “Gather round “

Поканата на Apple със признака и фразата “Gather round “

Ако се постанова да изобретяваш отначало колелото, може би би трябвало да го направиш златно.

В четвъртък не различен, а Уорън Бъфет се изрече против навлизането на Apple в автомобилния бизнес, въпреки че неговите терзания са фокусирани по-скоро върху „ повече пари за мен “, гледайки на това като огромен вложител.

По-тревожното е, че заиграването на Apple с колите може да навреди на имиджа й пред света. Ще се наложи тя да избяга от другарски екрани и екрани и да израсне в доста направления. А работата на Apple до момента не е посочила, че тя е подготвена да се захване с нещо толкоз съвременно като самоуправляваща се електрическа кола.

Колите ще принудят Apple да поемат съществени опасности

Една от горчивите истини е, че хората умират в коли. Освен това те освен умират тях, те са убивани от колите. Това се случва доста по-често, в сравнение с доста от нас биха желали да одобряват. Големите автомобилопроизводители вършат доста старания, с цел да са сигурни, че това няма да се случи, само че доста от тях са в бизнеса от десетилетия, пробвайки се да схванат по какъв начин да минимизират рисковете. Apple в действителност няма тази история, и даже да притегли някои високопоставени автомобилни инженери, може да открие, че културата, която носят, се сблъсква със личната й.

Само преди няколко месеца обратно смъртните случаи повлияха доста върху софтуерна компания. Голяма част от актуалната „ полуда “ към Tesla за пръв път доближи невиждани размери през март, откакто гибелта на човек край Сан Франциско, до момента в който неговата Tesla се движеше на автопилот. Оттогава, вярно или неправилно, Tesla не е в положение да измие това „ леке “. Същото важи и за случая, при който една самостоятелна кола на Uber удари и умъртви Илейн Херцберг в Темпи, Аризона. Въпреки че някои хора настояват, че случаят е бил неминуем, той хвърли сянка върху хипотетичната сигурност на автомобилния бизнес като цяло. Някои даже настояват, че Uber като цяло би трябвало да бъде затворена.

 Аpple Мaps car. Снимка: LEIF JOHNSON/IDG

Аpple Мaps car. Снимка: LEIF JOHNSON/IDG

Спомняте ли си, че всички мислеха единствено за самостоятелни коли

Тези катастрофи ще се случват, изключително когато става дума за нова технология. С планина от кеш зад тила си, може би Apple е подготвена да поеме този риск. Но дано не забравяме, че компанията непрестанно се следи " под лупа " и огромна част от вниманието се корени в елементарни клюки. Така че даже един случай, който да докара до загуба на живот, може да взриви имиджа на Apple. Има доста рецензии, които могат да се тушират, само че гибелта на консуматор не измежду тях.

Точно сега рецензиите към Apple звучат по следния метод: продуктите са прекомерно скъпи, в последно време не иновира задоволително, не дава на потребителите да си сложат свои икони за приложенията. Но тези рецензии елементарно се отбиват, изключително в случай че са от хора, които ненавиждат Apple единствено поради самата ненавист.

Но при един случай хората ще имат същинска причина да се опасяват от това, което „ идва “ от Купертино. Два случая ще обиден имдижа на компанията като цяло и не е несъмнено, че Apple е подготвена да се оправи с това.

Apple може би не е подготвена да се оправи и с регулаторните условия

Зад високите зидове на „ тайната градина “ в Apple Park, Apple прави своите научно-изследователски действия, без да се тревожи за съгласувания и съвещания с външни организации и управляващите. Тя би трябвало да се преценява с Федералната комисия по връзки FCC, само че в случай че слуховете, които се разнасят през годините, имат някакво значение, не е мъчно да се повярва, че Apple от време на време има упоритости, осуетени от нуждата да се съблюдават държавните разпореждания за сигурност. Понякога това значи, че получаваме по-малко впечатляващо устройство; от време на време значи, че продуктите се изоставени вечно.

Това се вижда при по-малките артикули. Apple Watch да вземем за пример в началото бе възприеман като магическото здравно устройство, което ще прави доста повече от следене на фитнес натоварването, като се трансформира в „ ходещ “ инструмент за медицинските експерти, посредством който те ще следят положението на пациентите си. Apple обаче се сблъска с проблеми при работата си с Агенцията за надзор на храните и медикаментите с FDA и не можа да пусне часовника в точния момент. В последна сметка получихме устройство, което си остава главно фитнес инструмент.

 Pokemon, работещ на Apple Watch. Снимка: LEIF JOHNSON/IDG

Pokemon, работещ на Apple Watch. Снимка: LEIF JOHNSON/IDG

Поне можете да играете на Pokémon Go

Apple сигурно щеше да попадне на същите проблеми с колата. Всяка кола би трябвало да премине през щателни проби за сигурност, което евентуално ще докара до промени в дизайна, а това доста ще промени първичната концепция. След това планът ще бъде занимателен, както сигурно се случва и в този момент. Възможно е управлението на Apple да реши, че посвещава прекалено много време, „ отнемано “ от бизнеса с потребителска електроника, който е главен за компанията. Подобно на Apple Watch, Apple може да се наложи да сътвори нещо по-малко, защото животът на хората ще подложен „ на карта “. И това е неприятно, тъй като:

Apple Car в действителност би трябвало да ни “омае “

Колите са неуместно нормални. Дори в не толкоз гъстонаселените квартали на който и да е град се движат доста коли. Що се отнася до нововъведенията, даже електрически коли стартират да губят мистерията си. Автомобилите на Tesla към този момент не провокират „ покачване на веждите “ и когато гражданин на Сан Франциско употребява услуга на Uber или Lyft, най-малко една от четирите коли ще е Chevy Volt. А някои от тези нови коли към този момент са много положителни.

Кола на Apple би трябвало да се в действителност впечатляваща. Трябва да остава диря, сходно на iPhone, когато телефонът се появи посред морето от BlackBerry и Palm, променяйки изцяло визията за функционалността на телефона.



Тим Кук и Стив Джобс на събитието за iPhone X. Снимка APPLE

Това би трябвало да се случи и с колата.

За да може Apple „ да отхапе “ от този пазар, колата й би трябвало да промени разпоредбите на играта. Apple Music сподели, че Apple може да реализира огромен триумф, придобивайки друга компания (Beats), само че към този момент Apple ще би трябвало да направи много, с цел да придобие вероятно Tesla, в случай че компанията въобще е „ на сергията “.

Така че към този момент Apple Car най-вероятно ще бъде елементарна опция на съществуващото до момента. Тя се „ движи “ по писта, на която е цялостно с способени играчи, а версията на Apple може и да не се отличава изключително.

Apple Car наподобява малко на HomePod. Apple навлезе прекомерно късно на пазара на смарт представители и вместо да го размести, HomePod просто се трансформира в красива джаджа. Да, това е приказен представител, само че той към момента не може да прави доста от нещата, които хората чакат от него. А в случай че същото отчаяние се отнася до големите вложения, нужни за кола?

Услугите на Apple не се оправят със задачата

Apple не е дала съображение да имаме вяра, че може да даде софтуера и функционалностите, нужни за една феноменална самоуправляваща се електрическа кола. Две от услугите Apple Maps и Siri, които несъмнено ще са в сърцето на възможното показване на Apple.

Apple ще се снабди с нужните усъвършенствания в iOS 12, само че Apple Maps към момента е цялостна с неточности даже за пътищата в Съединени американски щати като отстранен преди години мост или изчезнала нова автомагистрала. А ние се надяваме да поверим живота си на сходна услуга....

 Apple Maps Снимка: MICHAEL SIMON/IDG

Apple Maps Снимка: MICHAEL SIMON/IDG

А що се отнася до Siri? Рядко Apple „ изпуска “ топката толкоз доста, колкото при гласовите помощници. Apple бе първата компания, която в действителност ни сподели какъв брой готина може да бъде услугата, само че в наши дни тя изостава както от Гугъл, по този начин и от Amazon. Дори не става дума за това, което Гугъл прави за „ по-добро прекарване “, събирайки данни от потребителите и без тяхно единодушие. Много по-тревожно е, че разпознаването на глас и точността остават проблем за Siri даже години по-късно.

Apple имаше преднина при тази технология. И тя разполагаше с голям бюджет да я направи съвършена. Но получихме единствено това. Сигурни ли сме, че Apple ще успее да разбере командата ни и да завие в точния момент или да пусне чистачките? По-вероятно е да ни подсети, че би трябвало да си вземем повече мокри кърпички.

Иска ни се всички тези догатки да са неверни и Тим Кук да покаже нещо през тази или през идната година (дори през 2021 г.). Нещо значимо. Нещо с нулеви въглеродни излъчвания. Нещо, което да прави всичко и да е налично като цена (вече можете да започнете да се смеете).

Но всичко това би изисквало отношение и мислене, което сега не се отразява в актуалните артикули на компанията и ориентираните към външния свят послания.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР