В четвъртък Министерството на търговията на Китай отново втвърди тона

...
В четвъртък Министерството на търговията на Китай отново втвърди тона
Коментари Харесай

Китай готов да отвърне на американския митнически удар

В четвъртък Министерството на търговията на Китай още веднъж втвърди тона по отношение на Съединените щати.

"Ако Съединени американски щати съзнателно решат да ескалират напрежението, ще се борим до край ", съобщи представителят на министерството Гао Фън на постоянен брифинг, оповестява Ройтерс. "Китай не желае да води комерсиална война, само че и не се опасява от нея. Ако Съединени американски щати съзнателно решат да ескалират комерсиалното напрежение, ние ще приемем нужните ограничения за противопоставяне и уверено ще защитим ползите на Китай и на неговия народ ", акцентира той.

Министерството на търговията също по този начин разгласява отчет за това по какъв начин от години Съединени американски щати се възползват от икономическото и комерсиалното съдействие с Китай, определяйки като неоснователни претенциите на Вашингтон, че Пекин е този, който се възползва от двустранната търговия.

"Откакто новата администрация на Съединени американски щати влезе в служба, тя подценява взаимноизгодната и печеливша същина на двустранното икономическо и комерсиално съдействие, като застъпва теорията, че Съединените щати са "губещи " от търговията с Китай ", се споделя в отчет на китайското министерство.

"Администрацията на Белия дом също по този начин употребява въпроса за комерсиалния недостиг като опрощение за провокиране на стопански и търговски търкания ".

Засилвайки опасенията, че Китай може да сложи на прицел американските компании в актуалната комерсиална война, през предходната седмица Министерството на търговията съобщи, че изготвя лист на "ненадеждни субекти и компании ", които са наранили ползите на китайските компании.

В тази връзка Гао Фън уточни, че описът не е ориентиран към съответни промишлености, компании или физически лица, и че в скоро време ще бъдат разкрити повече детайлности. "Компаниите, които съблюдават китайските закони и пазарни правила, не би трябвало да се тормозят ", добави представителят на министерството.

В сряда ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард предизвести, че ескалиращите тарифни закани подкопават бизнес и пазарното доверие и могат да забавят международния напредък. Тя обаче добави, че все още МВФ не вижда опасност за световна криза, която да бъде породена от разрастващата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай и възможните американски мита върху вноса от Мексико.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР