В четвъртък късно вечерта парламентът одобри на второ четене държавния

...
В четвъртък късно вечерта парламентът одобри на второ четене държавния
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ чете държавния бюджет за 2020 година

В четвъртък късно вечерта Народното събрание утвърди на второ четене държавния бюджет за идната година.

През последния от дните за диспути по Бюджет 2020 година депутатите утвърдиха изненадващо, че размерът на държавната дотация за политическите партии за един получен автентичен глас ще бъде 8 лв. за 2020 година. По-рано денем това предложение на Българска социалистическа партия, както и предлагането на ръководещите за партийна дотация от 1 лев бяха отхвърлени в пленарна зала, заяви БНР.
 Румен Гечев за партийната дотация: Разумът победи
Румен Гечев за партийната дотация: Разумът победи

Българска социалистическа партия удовлетворена от решението на Народното събрание

Но по предложение на Емил Димитров от " Обединени патриоти " депутатите се върнаха още веднъж на гласуването на член 64, в който се дефинира размера на партийната дотация, в законопроекта за държавния бюджет за 2020 година и този път поддържаха предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лв. дотация на фактически получен глас. " За " предлагането гласоподаваха 182-ма народни представители, 1 беше " срещу " и 1 се въздържа.
 Обрат в Народното събрание - 8 лева партийна дотация Обновена
Обрат в Народното събрание - 8 лева партийна дотация

Депутатите прегласуваха прегласуването, Движение за права и свободи се ядосаха и напуснаха залата

През днешния ден депутатите гласоподаваха и нарастване с 600 млн. лв. на средствата за обучение през идната година, като общо за бранша на образованието са планувани близо 5 милиарда лв..

Предвидено е и нарастване с 10% на заплатите в бюджетната сфера, като в държавния бюджет са заложени средствата за обособените министерства. За обществените служащи растежът на възнагражденията ще бъде до 15% , а за педагогическия личен състав - 17 на 100. Образованието е несъмнено като най-големият приоритет във финансовата рамка на страната, която за първи път от 11 години насам е уравновесена.
 Депутатите подхванаха държавния бюджет Обновена
Депутатите подхванаха държавния бюджет

Да се възвърне комисията по бюджетен надзор в Народното събрание, изиска Петър Кънев

Депутатите утвърдиха и средствата за публичните медии - Българското национално радио ще получи 47 млн. лв., а Българската национална телевизия - 70 млн. лв..

Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при плануван растеж на стопанската система от 3,3 на 100, като бяха гласувани бюджетите на част от министерствата.

Догодина е планувана опция за евакуиране на нов дълг от малко над 2 милиарда лв. , в това число и посредством емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази отрицателно на общата задлъжнялост на страната ни, показват ръководещите.

Вчера ръководещите поддържаха и по-високи заплати за обществените служащи по самодейност на левицата.

На второто четене на бюджета депутатите гласоподаваха през днешния ден за квота от 350 милиона лв. за ваучери за храна.
 Дариткова спокойна с бюджета на НЗОК - няма да има революционна промяна
Дариткова спокойна с бюджета на НЗОК - няма да има революционна промяна

Увеличеният бюджет дава опция промяната да се реализира на равнище експертиза от позиция на съсловните организации

Също по този начин беше доказана сумата от 610 лв. като размер на минималната работна заплата за държавен чиновник. Това е сумата и за всички останали, само че по закон - тя се дефинира с разпореждане на кабинета.

В края на днешния ден Народното събрание също по този начин реши, че система за видеонаблюдение и надзор би трябвало да има и в лицензираните хранилища за алкохол и тютюневи произведения. С преходните и заключителни разпореждания на законопроекта за държавния бюджет за 2020 година депутатите одобриха промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища.

Освен в складовете, видеокамери би трябвало да се инсталират и на всички места, избрани за влизане или овакантяване на физически лица от обекта . През ноември с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане Народното събрание гласоподава сходно видеонаблюдение да има в данъчните хранилища за горива (бензин, газьол, керосин и др.).

Без предстоящите диспути бяха утвърдени текстовете за местата за краткосрочно отдаване чартърен. Те ще подлежат на регистрация, а при тежко нарушаване може онлайн платформите, които ги оферират, да бъдат спирани сред 14 и 30 дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР